Nyhed

Musikere gør oprør mod pladebranchen omkring streaming

Streaming skaber igen røre i musikbranchen, hvor det svenske Musikerförbundet truer med at sagsøge pladeselskaber for tab af indtægter

De ellers så populære streamingtjenester bliver ved med at skabe problemer internt i musikbranchen, hvor der er stor uenighed om fordelingen af indtægterne herfra. Nu er det kommet frem, at en række svenske artister igennem deres fagforbund Musikerförbundet har truet med at sagsøge pladeselskaberne Universal og Warner, skriver Sveriges Radio. Artisterne er utilfredse med de lave royalties, de modtager, når deres musik streames via tjenester som Spotify. 

– Vi mener, at selskaberne ikke har fået rettigheder til at udgive musikken digitalt til at begynde med. Så kan vi sige: "Tag musikken ned fra alle de digitale platforme til at begynde med." Siden kan man begynde fra nul og forhandle derfra og se, hvor man lander," siger Musikerförbundets advokat Per Herrey, der i parentes bemærket også er kendt fra brødregruppen Herrey's, der vandt det internationale Melodi Grand Prix i 1984 med "Diggiloo Diggiley".

Mange artister underskrev deres pladekontrakt i 1980'erne, hvor aftalerne var baseret på salg af vinyler og cd'er – ikke streaming. Dengang var det kutymen, at artister fik 6-10 procent af indtægterne fra albumsalget, imens pladeselskabet stod for at finansiere markedsføring, produktion, distribution samt økonomisk dækning af ikke-solgte varer fra pladeforretningerne.


I dag ser situationen imidlertid anderledes ud, idet mere og mere musik streames over nettet og således afløser store dele af det fysiske salg. Det betyder, at pladeselskaberne har færre af overstående udgifter, men det er langtfra alle pladekontrakter, som tager højde for denne ændring. Det har givet anledning til utilfredshed hos de musikere, der går glip af indtjeninger fra streaming af deres musik.

Dertil kommer en usikkerhed om, hvorvidt pladeselskaberne overhovedet har ret til at lægge artisternes musik ud til streaming, og nu truer det svenske Musikerförbundet med at fjerne musik fra streamingtjenesterne, hvis omstændighederne ikke ændres.

Flere streamingtjenester ser mod Norden og i særdeleshed Sverige, hvor Spotify blev oprettet, når det kommer til forretningsstrategier, og det er én af grundene til, at det svenske Musikerförbundet føler, at de må råbe vagt i gevær. Det blev der så gjort til det svenske sangskriverstræf Stim Music Expo i denne uge. Her omtalte komponist Georg Riedel blandt andet de ekstravagante Spotify-kontorer med en bemærkning om, at firmaet må tjene styrtende med penge.


Der er dog flere, som mener, at det er forkert at beskylde streamingstjenesterne for tab af indtægter, da det står frit for artisterne at lægge deres musik ud på disse medier. Derudover mener man, at stremingtjenesterne har været med til at booste salget af musik ved at tage brugere fra ulovlige eller licensfrie medier som Piratebay, Grooveshark og YouTube.  

ANNONCE