x

Lebo Mathosa er død, 29 år gammel

Lebo Mathosa er død, 29 år gammel

Det er synd at sige, at musikere fra Sydafrika har nemme liv. AIDS har været en massiv dræber af talent, og over de sidste par år er flere af de bedste blevet revet bort på toppen af andre årsager. I 2004 døde kwaito-musikkens superstjerne Brenda Fassie bare 39 år gammel, og sidste mandag kom turen til hendes efterfølger, den fantastiske Lebo Mathosa, der omkom i en bilulykke på en motorvej uden for Johannesburg. Hun blev bare 29 år.

Kwaito er en utroligt populær musikform, som kan minde om dancehall, men som har kraftige elementer fra traditionel sydafrikansk musik, i de bedste øjeblikke en svedig, sexet og rytmisk særdeles spændende musik, som har haft sine største stjerner i netop Fassie, Bongo Maffin’s Thandishwa og netop Lebo Mathosa, som i en årrække var en del af kvartetten Boom Shaka.

Lebo Mathosa var kendt for sin fede stemme, energiske sceneoptræden og den hvide paryk, hun altid bar. Tidligt vidste hun, at hun ville være stjerne, og det skete via netop Brenda Fassie, som lod den dengang 14-årige pige flytte ind hos sig og forudså at Lebo ville ”blive den nye Brenda Fassie”. Synd, at hun ikke fik tid til for alvor leve op til den spådom.
I 1994 mødte Lebo Mathosa rapperen Junior Sokhela, og sammen med to andre rappere dannede de Boom Shaka. Deres debutalbum "It’s About Time" kom to år senere, og det blev til yderligere tre album, inden Mathosa gik solo.

Hun udsendte sin debut i 2000 og begyndte en karriere som skuespiller i forskellige soaps. Hendes næste album toppede de sydafrikanske hitlister, og i 2005 udsendte hun sit sidste album, "Lioness", som gjorde hende kendt i England og indbragte en nominering til Bedste afrikanske kunstner ved de britiske Mobo-prisuddelinger. Hun tabte dog her til Ghana’s Batman Samini. Hun optrådte ved de massive festligheder i anledning af Nelson Mandelas 85-års fødselsdag sidste år og syntes på vej mod de højeste luftlag på stjernehimlen.
Desværre stoppede alt sidste mandag.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA