x

Roskildes booker svarer på læsernes spørgsmål

Roskildes booker svarer på læsernes spørgsmål

Vidste I, at Black Sabbath, Motörhead, Soundgarden og Faith No More spiller i London den 4. juli (altså under Roskilde), og er det noget, I har set nærmere på? Kasper Laurvig Andersen (via Facebook)

– Ja, det har vi godt set, men det er kommet relativt sent i stand og har ikke været noget, vi kunne planlægge efter tidligt i processen. Men vi er da opmærksomme på, at mange har et stort rock/metalnavn mere højt på deres ønskesedler. Det er bare ikke altid muligt at levere på alle fronter.

Hvorfor har man ikke booket Beck i år? Hans nye plade er suveræn! Ida Ekman (via Facebook)

Det er vi enige i, og vi havde også gerne set ham på årets program. Desværre passede tingene ikke sammen i år.

Hvordan kan I sætte en ligegyldighed som Trentemøller på plakaten med samme størrelse typer som mægtige Rolling Stones? Klaus Kokholm Petersen (via Facebook) 

– Jeg tror, der er mange der vil være uenige i, at Trentemøller er en ligegyldighed – og jeg forstår ikke helt din forargelse over, at han er skrevet med store typer, det devaluerer vel ikke Stones?

Kan godt se, at vi har et rigtig fedt lineup iår, men hvorfor er der ingen rigtig store metalnavne? Savner noget andet end Outkast og Drake. Kristian Risum (via GAFFA.dk)

Der kunne bestemt godt have været plads til et større metalnavn. Men vi mener nu også, at navne som Deftones, Rob Zombie, Carcass og Phil Anselmo er vigtige og rigtigt tunge navne. Vi har på metalfronen i år valgt at satse på navne, som vi ved kan levere et overbevisende show frem for død og pine at gennemtrumfe et stort og kendt navn, som måske ville være en gentagelse hos os eller en tvivlsom live-oplevelse.

Sørger I bevidst for, at der år for år bliver mere "guf" til fans af bestemte genrer? Eller sigter I efter en blandet pose slik hver gang? Eksempelvis var der tonsvis af metal sidste år, og i år er hiphop mere fremtrædende. Knægten (via GAFFA.dk)

– Vi vil gerne levere en god blanding, så vi kan tiltrække forskellige typer gæster, men vi lader også festivalens profil udvikle sig efter, hvor der sker noget interessant med musikken. I år er der så nogle tydelige strømninger i hiphop og elektronisk musik, men der sker skam også masser på metalscenen og i psych-rock f.eks. Det har vi også fundet god plads til.

Nu lagde jeg mærke til sidste år, at der selv efter den egentlige offentliggørelse blev offentliggjort navne som Metallica etc. Kan det også komme til at ske i år? Kan vi vente flere navne, eller er pengene blevet brugt op? Kortegaard (via GAFFA.dk)

– Der kommer nogle få navne mere, men det bliver ikke blandt de øverste på plakaten.

Personligt finder jeg det fedt med "gamle hoveder" som Stevie Wonder og Stones, men finder Drake som en underlig headliner, da han for nylig har spillet i Forum i København – specielt, når I så ofte benægter forespurgte navne ved at svare at "bandet har spillet i Danmark for kort tid siden". Det er fair nok, I ikke booke alle navne, I spørges om, men lad være med at komme med en sådan undskyldning, når I tydeligvis tager imod bands, som "har spillet for kort tid siden" (både Drake og Mogwai i år, for at nævne nogle få). Ud over det mangler jeg lidt mere metal, hardcore, punk, e.l. - og hvad med The Dillinger Escape Plan? De har en dag fri under Roskilde Festival og måtte aflyse sidste år. Havde de ikke selv lyst, eller gad I ikke have dem, eller hvad er historien her? DukeofDK (via GAFFA.dk)

– Konkret i forhold til Drake, så synes vi, at han er en oplagt headliner i år, til trods for at han har spillet i Forum for nylig, for der var rigtig mange, der ikke kunne få billet til den koncert, da den lynhurtigt blev udsolgt. Men selvfølgelig også fordi han er en af tidens vigtigste artister i sin genre og fordi vi er overbevist om, at en koncert med ham på Orange Scene vil blive en stor oplevelse. Generelt har vi ikke fast formel for, hvornår et band må have spillet i Danmark sidst for at kunne komme i betragtning til at spille på Roskilde Festival. Det er altid en afvejning af den pågældende artists relevans, det samlede programs sammensætning, kunstneres tiltrækningskraft osv. Så når vi sommetider fortæller om årsagen til, hvorfor vi har valgt ikke at booke et konkret navn, gælder "undskyldningen" den konkrete kunstner. Ja, Drake spillede i Forum i marts, men vi tror på, at han kan fylde pladsen foran Orange Scene og tilmed møde et publikum, hvor kun et fåtal har oplevet ham før.

I andre tilfælde har vi vurderet, at et band er blevet mindre relevant for os, fordi de spiller et andet dansk show. – Alle, der kender mig, ved, at der er få bands, jeg hellere vil se live – så ofte som muligt! – end TDEP. Men vi valgte at gå efter nogle andre ting i år, f.eks. er både Vattnet Viskar og The Ocean lige så forrygende – om end ikke helt så forrykte – liveoplevelser. Men lidt mere punk eller hardcore kunne vi godt have brugt, ja. Hov, og glem ikke Nails i øvrigt!

Hej Anders! Noget af det første, der lige slog mig, da jeg så det fulde program, var, at Diplo står for sig selv. Betyder det, at han både giver en koncert med Major Lazer og en solokoncert? Lars Ravn (via GAFFA.dk)

– Ja, det er lige præcis, hvad det betyder. Major Lazer på Orange og Diplo på Apollo – begge dele noget, vi ser frem til, og det ved vi, Diplo også gør.

 Hej Anders. Jeg er meget skuffet over, at I ikke har booket Broken Bells, er der en grund til det? Fred-mand (via GAFFA.dk)

Ikke nogen specifik grund, det er ligesom de tusindvis af andre bands, vi ikke har booket – vi forsøger at sammensætte det bedst mulige program og har altså valgt at prioritere andre, selvom de har en dejlig Roskilde-historik, idet deres samarbejde så vidt jeg ved sprang fra et møde på Roskilde tilbage i 2004.

Eminem er meget efterspurgt og har lige offentliggjort turné. Vil bare vide, om han var med i jeres overvejelser, og hvad chancerne for Slim Shady på Roskilde i fremtiden er :) Gustav Zarganis (via GAFFA.dk)

– Vi ser rigtig gerne Eminem på Orange Scene engang i fremtiden, og stod det kun til os, så havde han allerede spillet flere gange. Forhåbentlig går tingene op i en højere enhed et år.

Er punkrock helt dødt for Roskilde Festival, eller vil vi blive spist af med nogle gamle 90'er-hardcorebands senere i foråret? Selv de Pitchfork-godkendte punknavne, som I gav os sidste år i form af FIDLAR, Parquet Courts, Pissed Jeans, etc., er ikke at finde på programmet i samme grad i år. Mener du, at et navn som The Offspring ville se pinligt ud på jeres plakat? Personligt mente jeg, at NOFX (ja, sågar Paramore) var en stor succes i 2010 og viste, at der var stor interesse blandt publikum for denne type musik. Cliché Guevara (via GAFFA.dk)

– Nej, punkrock er ikke dødt for os, i år har vi i den punkede afdeling The Men, Die Nerven og Bl'ast!, men der kunne da godt have været et par navne mere. The Offspring var ikke, hvad vi valgte at prioritere som et hovednavn i år, men de blev ikke sorteret fra, fordi de ville være pinlige at have på plakaten, nej.

Hvilke tre koncerter glæder du dig personligt mest til at se og hvorfor? Maude10 (via GAFFA.dk)

Jeg er meget realistisk i forhold til, hvad jeg kommer til at se af koncerter på en festival, og det bliver typisk til 25-35 brudstykker af koncerter, men en egentlig sammenhængende koncert bliver det som regel først til, når vi rammer søndag aften – sidste år var det The Bots på Pavilion – og det må I vente lidt med at finde ud af, hvad bliver. Hvis jeg havde tid til at se hele koncerter, ville jeg have svært ved at vælge kun tre ud, men et par hak på den lange to-watch liste ville være OutKast, Nails og Darkside.

Der har igennem de sidste par år altid været et stort drum 'n' bass-navn. Hvordan kan det være, I ikke har et navn som Sub Focus, Netsky, Drumsound and Basslinesmith eller Nero på plakaten i år? De spiller alle sammen på festivaler rundt om i verden. Jeg savner også lidt nogle indienavne som Two Door Cinema Club, Bombay Bicycle Club, Foals osv. Hvor er de blevet af? Og så selvfølgelig det gennemgående spørgsmål: Hvor er Daft Punk henne? (herunder også, hvor er Justice?) Hvordan ser status ud for at få Foo Fighters på Roskilde? Det ville fungere så godt! Ellers fedt program! Tak herfra. Jansen (via GAFFA.dk)

– Det var mange spørgsmål til mange forskellige artister. Vi har valgt at prioritere nogle andre genrer end DNB i den elektroniske ende, men der er da Bottled In England, som sagtens kan give flere af de internationale navne kam til deres hår. Indierocken må du få fra Deerhunter. I forhold til Daft Punk og Foo Fighters ville de begge fungere godt på Roskilde, ja, men det har ikke været en mulighed i år.

Hvorfor booker I ikke Johnny Madsen Band længere? Det er Danmarks suverænt bedste band, og de spiller jo festivaler om sommeren. Jeg husker tydeligt Johnny på Orange i gamle dage, og det var satme fedt! Mølgaard (via GAFFA.dk)

Alting har sin tid. Måske bliver det også Johnny Madsens tid igen, men i 2014 bliver det ikke.

Kan du sætte ord på og konkretisere den organisationsændring, der har været i Roskilde Festivals booking-gruppe, hvor Rikke i hvert fald ikke udadtil længere spiller så central en rolle? Kong Gulerod (via GAFFA.dk)

– At Rikke primært fokuserer på direktionsarbejde og har givet ledelsen af booking-gruppen videre til mig, påvirker ikke musikprofilen direkte. Det har aldrig været sådan, at Rikke bookede ud fra egen smag, og det vil jeg heller ikke gøre. Vi er en gruppe bookere, der tilsammen sætter det program sammen, som vi mener er bedst til Roskildes publikum.

Skal Eminem aldrig spille sin første koncert i Danmark?? Han har snart spillet på mange andre europæiske festivaler, så det kan undre, at Roskilde endnu ikke har nappet ham. Han må vel være en drømmebooking? Johnlennon (via GAFFA.dk)

– Ja, Eminem ville være en drømmebooking, og det ville da ikke gøre os det mindste, hvis han skulle have sin danske debut på Orange Scene. Hvis det undrer dig, at vi ikke har booket ham endnu, kan jeg kun sige, at der skal mere til end vilje fra vores side. Der er mange artister, vi gerne vil booke, som det endnu ikke er lykkedes os at lande, og han er én af dem.

Hej Anders. Hvis vi bare tager de sidste fem år, hvilke KÆMPE navne har I haft booket som headliners, som har endt med at aflyse deres tour, inden I nåede at offentliggøre dem? Og hvilke store navne, ud over RATM, har I flere gange forsøgt at booke, uden held?? Og kommer Primus aldrig tilbage på Orange? :) MrLee (via GAFFA.dk)

– Jeg kan ikke kommentere på konkrete navne, som har været bekræftet og meldt fra igen. Det sker meget sjældent, men nogle gange kommer vi rigtig langt i en dialog, hvorefter et band alligevel vælger at lægge turnéen ned, eller vælger en anden periode eller noget tredje. Sådan er verden, så booker vi noget andet. RATM, Daft Punk, Eminem. Det er vel mantraet og har været det i nogle år. Måske kommer Primus tilbage på Roskilde en dag, men i år må du nøjes med Les Claypools Duo de Twang, som også er en fuldblods liveoplevelse med et par Primus-numre på sætlisten.

Hej Anders. Det virker som om, at meningen om programmet er langt mere positiv i år end de sidste mange år (og med god grund, er målløs over dette års lineup!!). Er det noget, I kan mærke på billetsalget? Sagt på en anden måde, skal man anstrenge sig lidt ekstra for at få vennerne til at købe billetter tidligt? Burgername (via GAFFA.dk)

– Ja, vi ligger bestemt lunt i svinget med et bedre billetsalg, end vi har set i mange år på dette tidspunkt, så det vil være en god idé at købe billetten i lidt god tid.

På nuværende tidspunkt har I otte hovednavne på plakaten, og disse er alle mænd. Der er 25 subliners, hvoraf kun fire er af hunkøn. Bestræber I jer på at undgå overvægt af mandlige kunstnere? Erykah Badu, Sade og Beyoncé er de tre kvinder, jeg håber mest på at opleve på Roskilde en dag! EC (via GAFFA.dk)

– Det er en debat, der de seneste år har kørt, når vi offentliggør programmet. Vi booker stadig ikke efter køn, men efter musikken, og vi er rigtig glade for de gode kvindelige kunstnere, der er på årets program – ikke fordi de er kvinder, men fordi de kan levere fantastiske koncerter.

Hej Anders. En for mig helt åbenlys booking havde været The Black Keys. De spiller på diverse festivaler omkring Roskilde og udgiver desuden nyt album til maj. Hvad gik der galt? Peacemaker (via GAFFA.dk)

– Ja, det spørger vi også os selv om, men de valgte at prioritere andre områder end Danmark i deres tourplanlægning.

Tak for et fantastisk program:) Har ikke set noget lignende i mine 10 år på Roskilde. Har i hvert fald 35+ must-see koncerter. Det er helt vildt! Det undrer mig dog, hvordan to danske bands som WhoMadeWho og Reptile Youth ikke er på programmet i år. De har begge udgivet to fremragende album her i marts og har masser af ledige datoer omkring Roskilde. Hvad er grunden til det? birk182 (via GAFFA.dk)

– Det er som med så mange andre gode bands, vi ikke præsenterer: vi kan ikke have dem alle, 160 pladser på et program er faktisk overraskende hurtigt brugt op.

Tak for et lækkert program i år, det virker utrolig indbydende. Ganske kort, har Kissaway Trail været med i jeres overvejelser? Efter min ydmyge mening smed de et af de bedste albums på gaden i 2013. Gant (via GAFFA.dk)

Ja, vi har vel rundet stort set alle danske bands af et vist niveau med nye udgivelser, men det blev ikke til en genkomst i 2014 for Kissaway Trail.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA