x

The Beatles væltede K.B. Hallen for 50 år siden

The Beatles væltede K.B. Hallen for 50 år siden

For 50 år siden i dag besøgte The Beatles for første gang Danmark, da de gav to koncerter i K.B. Hallen den 4. juni 1964. Det første og eneste besøg, The Beatles nogensinde aflagde Danmark. De 4400 billetter blev revet væk, da de måneden forinden blev sat til salg for priser mellem 15 og 50 kroner. Det kan virke som et greb i lommen nu om dage, men for 50 år siden var det også penge. Support til de to danske koncerter, der forløb klokken 18.30 og 21.00, kom fra danske The Hitmakers, The Beethovens og The Weedons.  

Du kan tage med tilbage til 1964 her forneden.

Trods den gryende Beatlemania var der ingen der kunne forudse, hvordan fremtiden ville se ud for The Beatles. Jette Gottrup Jensen, der var 19 år gammel, da hun så Liverpool-bandet spille i 1964, fortæller til Ekstra Bladet:

- De var nogle små, søde drenge, helt nede på jorden. Ligesom os andre havde de heller ingen ide om, hvad det hele skulle udvikle sig til.

Takket være sit forhold til den fem år ældre The Beatles-arrangør Niels Wenkens kom hun tæt på John, Paul, George og Ringo. Hun forpassede dog chancen for at gå i byen med de fire snart verdensstjerner efterfølgende. Hun skulle nemlig op på arbejde.

Niels Wenkens må beskrives som en handlingens mand. Nogle dage i forvejen forlød det, at Ringo Starr var blevet syg og indlagt på hospital i England for at få fjernet sine mandler. Wenkens kontaktede derfor Beatles-manager Brian Epstein og stillede "sin" trommeslager, Torben Saldorf fra The Hitmakers, til rådighed. En nervepirrende opgave, som den dengang 21-årige Saldorf tog med ophøjet ro. Han fortæller til B.T.:

- Jeg var klar, hvis The Beatles havde brug for mig. Men jeg var ikke så nervøs ved tanken, for jeg havde set Beatles i december 1962 i Star Club i Hamburg og var egentlig ikke så benovet over bandet. De var heller ikke så store i 1964, som de senere blev.

Desværre havde Epstein allerede fundet en mand til jobbet, den endnu ukendte Jimmie Nichol. Han fik kortvarigt berømmelsens sus at føle, men mistede den lige så brat, som han havde opnået den, da Ringo igen vendte tilbage på sin plads bag tønderne.

The Beatles blev mødt af 3000 skrigende fans, da de landede i Kastrup Lufthavn, og et par tusinde fans optog pladsen ud foran Royal Hotel ved Tivoli, hvor bandet blev indlogeret. Det endte med, at politiet måtte opstille afspærringer. Det forhindrede samtidig The Hitmakers i at få adgang til hotellet, hvor de havde aftalt at hænge ud med The Beatles.

De fik dog opmærksomhed fra briterne, da første koncert var i gang. The Hitmakers havde nemlig succes med opvarmningstjansen, og publikum råbte efter ekstranummer. The Hitmakers gav den ud i en version af "Long Tall Sally". Desværre vidste de ikke, at The Beatles havde indspillet samme sang og ville udsende den som single i Skandinavien dagen efter. Bag scenen stod McCartney og ærgede sig. Der var dog ingen dårlig stemning, blot en venlig anmodning om at udelade sangen under næste koncert, så The Beatles selv kunne spille den.

Michael Hardinger fra Shu-Bi-Dua var kun 15 år og fik allerede her sin første smag på rock-livet. Han sad så tæt på John Lennnon, at han kunne skrue på hans guitarforstærker, og det gav smag på mere.

- Før koncerten var det min klare ide, at jeg skulle være læge eller dyrlæge, men efter den Beatles-koncert skulle jeg bare spille i band, fortæller han til B.T. 

Hele salen kogte over under koncerten. Man kan måske sige, at rockmusikken, som blev introduceret af Ib "Rock" Jensen samme sted 4. okbtober 1956, for alvor havde sat sig fast i Danmark. 

The Beatles blev - som historien vil - meget og større, end hvad man kunne have forestillet sig. Bandet fortsatte frem til 1970, hvor det blev opløst. Paul McCartney vendte tilbage i 1972 som soloartist og gav sin første koncert på dansk grund. I K.B. Hallen – som i øvrigt brændte ned i 2011. 

The Beatles bliver i dag fejret over hele landet, blandt andet med en koncert med kopibandet Beat the Meetles i Ideal Bar i København, foredrag på Københavns Hovedbibliotek ved eksperterne Per Wium og Arno Guzek og en hel Beatles-festival i Grenaa.

Det er ganske vist ikke K.B. Hallen, men se forneden for at fange The Beatles i 1964:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA