x

Billedserie: Kulturministeren tog det første spadestik til Rockmuseet

Billedserie: Kulturministeren tog det første spadestik til Rockmuseet

Se masser af billeder fra arrangementet i GAFFAs gallerisektion

Mandag klokken 13 tog kulturminister Marianne Jelved og den lokale studerende Johan Dahl det første spadestik til det kommende Danmarks Rockmuseum på adressen Rabalderstræde i Musicon i Roskilde, få hundrede meter fra festivalpladsen. Johan Dahl er søn af Roskildes nu afdøde borgmester Bjørn Dahl, som i sin tid var med til at få museet placeret i Roskilde. Og det var meget kreativt en spade bygget sammen med gribebrættet fra en elguitar, Jelved og Dahl benyttede sig af.

Rockmuseet har været i støbeskeen i 13 år på initiativ fra blandt andre den tidligere Gasolin'-guitarist Franz Beckerlee og ventes åbnet i sensommeren 2015. I sin tale fortalte Marianne Jelved blandt andet, at hun i sin ungdom havde dyrket først Tommy Steele og Elvis Presley og siden The Beatles og folkemusikere som Tom Lehrer og Pete Seeger, som alle havde bragt noget helt nyt til musikken og ungdommen. Hun yndede at komme i Fona og høre de nye singleplader med veninderne i lytteboksene, som var gennemsigtige, så man ikke gjorde noget frækt i dem. Siden havde hun lyttet til Kim Larsen i stor stil og betragtede ham som en af vore allerstørste sangskrivere. Hans betydning var så stor, at statsminister Anker Jørgensen havde citeret hans linje "Det er en kold tid, som vi lever i" i sin nytårstale i 1977.

Marianne Jelved pointerede dog, at rocken ikke skulle proppes i en montre, men leve og videreudvikle sig i samspil med publikum, og derfor bliver det kommende rockmuseum også i høj grad interaktivt.

Endelig understregede Jelved, at det er vigtigt for politikerne at bakke op omkring ungdommens lyst til at udfolde sig musikalsk. – Vi kan ikke bestille et nyt Gasolin' eller Kashmir, det skal de unge nok selv sørge for, men vi kan skabe rammerne, sagde hun.

Efter sin tale afslørede kulturministeren dog over for GAFFA, at det var mange år siden, hun selv havde været på Roskilde Festival, og hun skulle heller ikke tilbage på festivalen senere på ugen, da den var afsat til ferie.

Ved arrangementet var der også taler af Frank Birkebæk, Roskilde Museum, Roskildes borgmester Joy Mogensen og administrende direktør i Realdania Jesper Nygård – samt livemusik fra Nelson Can.

Det samlede budget for Danmarks Rockmuseum er 120 mio. kr. Heraf bidrager Roskilde Kommune med 57 mio. kr., Arbejdsmarkedets Feriefond med 40 mio., Realdania med 16 mio. kr., Bikubenfonden med 3 mio. og Foreningen Roskilde Festival, Tuborg-fondet, Egmont Fonden og Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond med samlet 4 mio.

Se masser af billeder fra arrangementet i GAFFAs gallerisektion

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA