x

Koncertarrangør: Odenses nye festival er en konkurrent til Roskilde

Koncertarrangør: Odenses nye festival er en konkurrent til Roskilde

I tirsdags bragte GAFFA nyheden om, at Odense præsenterer en ny festival. Og navnet på festivalen, Tinderbox samt datoerne, 26.-28. juni, fortalte vi om i går

Festivalpladsen i Roskilde, der næste år åbner en dag tidligere end sædvanligt, vil dermed åbne i samme weekend, som Tinderbox finder sted. I forbindelse med introduktionen af Tinderbox udtaler en af festivalens bagmænd, Brian Nielsen fra bookingbureauet Skandinavian og NorthSide dog, at Tinderbox ikke vil være en konkurrent til Danmarks andre store festivaler, heller ikke Roskilde:

"Vi er ikke en konkurrent til Roskilde. Altså for mig er vi kollegaer, eller hvad man skal kalde det. Vi holder hinanden til ilden," fortæller Brian Nielsen til Politiken.

Tinderbox Festival skal bygges op med store medarrangører i baghånden. Her er der tale om det københavnske bookingselskab Beatbox, den tyske koncertarrangør FKP Scorpio og sidst, men ikke mindst den aarhusianske succes NorthSide Festival. FKP Scorpio har haft stor andel i NorthSides succes, da de hjælper med at booke de respektive kunstnere og ejer halvdelen af festivalen.

Brian Nielsen siger endvidere, at han har set flotte økonomiske resultater for Danmarks festivaler denne sommer. Han virker derfor ikke bekymret for de andre store festivalers overlevelse. Konkurrenten, koncertarrangøren ICO er dog af den modsatte overbevisning. Direktør Kim Worsøe fra ICO mener, at den nye festival vil være en konkurrent. Det er især, når man kigger på det økonomiske grundlag, at Tinderbox kan drille de andre aktører på markedet:

"Det giver en skævvridning af det etablerede musikmarked. Tinderbox vil jo have midler til rådighed, som ingen andre festivaler har i Danmark. Der er ingen tvivl om, at branchen vil blive delt op i to lejre – tyskerne og co. mod de andre," siger Worsøe til Politiken og henviser til en lignende situation i Sverige, hvor flere festivaler er gået konkurs i de senere år, blandt andre den store Peace & Love Festival, mens den FKP Scorpio-støttede Bråvalla Festival omvendt har haft stor succes.

Odense Kommune vil bidrage med 23,45 millioner kroner de første fem år, hvoraf syv millioner skal bruges til festivaldebuten næste sommer. Det er helt usædvanlige høje tal til at støtte en festival, vurderer Kim Worsøe.

Roskilde føler sig specielt truet, når det gælder om at tiltrække store navne til festivalen. Med en ny stor konkurrent intensiveres konkurrencen, fortæller musikchef Anders Wahrén til Politiken, og store kunstnere bliver dyrere og sværere at få fingrene i. Tinderbox' musikbudget er ifølge Politiken.dk estimeret til 40 millioner danske kroner, imens Roskilde Festivals budget er anslået til omkring 45-50 millioner kroner. Ud fra budgettet at se ligger de to festivaler derfor ikke langt fra hinanden. 

Dog er Anders Wahrén og Brian Nielsen enige, når det handler om ændringerne på Roskilde Festival. De har været under overvejelse i flere år og har derfor ikke noget at gøre med Odenses nye festival Tinderbox, udtaler de to konkurrenter. 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA