x

Robin Thicke og Pharrell Williams idømt millionerstatning

Robin Thicke og Pharrell Williams idømt millionerstatning

Robin Thicke, Pharrell Williams og T.I. er blevet idømt et erstatningskrav på 51,3 millioner danske kroner for krænkelse af ophavsretten. Det skyldes, at en jury i Los Angeles har vedtaget at knaldhittet "Blurred Lines" fra Robin Thicke, Pharrell Williams og T.I. for åbenlyst kopierer Marvin Gaye-nummeret "Got To Give It Up" fra 1977. 

Ifølge Pitchfork blev det i løbet af retssagen afsløret, at Thicke og Williams tjente omkring 35 millioner kroner hver på den verdensomspændende landeplage. Thicke optrådte derudover med et klavermedley i retssalen, der indeholdt sange fra U2, The Beatles og Michael Jackson. Pointen var at demonstrere, hvordan mange sange er struktureret omkring den samme akkordrundgang - uden at være kopier af hinanden. 

I en offentlig pressemeddelelse skriver de tre kunstnere: "Selvom vi respekterer den juridiske proces, er vi ekstremt skuffede over kendelsen, der er blevet vedtaget i dag, som sætter nogle frygtelige standarder for musik og kreativititet fremover. "Blurred Lines" blev skabt fra Pharrell, Robin og T.I.s hjerter og sind, og blev ikke taget fra nogen eller noget som helst andet sted. Vi gennemgår afgørelsen, overvejer vores muligheder, og I vil snart høre mere fra os omkring sagen." 

Ifølge Billboard modtog juryen, inden kendelsen, en advarsel fra Thicke og Williams' førende advokat, Howard King: "Den forkerte beslutning vil kvæle musikere og de pladeselskaber, der finansierer dem ved at vedtage, at du ikke kan honorere en genre, en stil eller et groove". Han tilføjede, at indskrækningen af kreativ udfoldelse betød mere end det finansielle tab, og at dette ville påvirke unge musikeres kreativitet overalt. Han spurgte derefter juryen: "Hvorfor skulle Mr. Williams have behov for at kopiere nogen for at skabe et hit?"

Du kan selv bedømme, om der er tale om plagiat her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA