Nyhed

Filmkomponist er død: Lavede lyden til Twin Peaks og Blue Velvet

Den Grammyvindende filmkomponist Angelo Badalamenti var kendt for sit mangeårige samarbejde med David Lynch

Angelo Badalamenti er død af naturlige årsager i en alder af 85 år, skriver The Hollywood Reporter. Han har haft en finger med i spillet i flere af David Lynchs produktioner, blandt andet Twin Peaks, Blue Velvet og Mulholland Drive, hvor han også indtog rollen som espresso-elskende gangster.

Det var musikken til den ikoniske føljeton Twin Peaks fra 1990-91, som sikrede ham en Grammy-pris og en nominering.

”David kom til mit lille kontor overfor Carnegie Hall og sagde: 'Jeg har den her idé til et show, Nordvestpassagen. Han satte sig ved siden af mig ved keyboardet og sagde:

'Jeg har ikke filmet noget, men det er som om, at du er i en mørk skov med en ugle i baggrunden og en sky over månen, og det blæser en smule i platantræerne,'” fortalte Badalamenti om tilblivelsen af ”Laura Palmers Tema” i et interview med Spirit & Flesh fra 2015.


”Jeg begyndte at trykke på tangenterne til åbningsakkorden til ”Twin Peaks Love Theme,” fordi det var lyden af den dysterhed. Han sagde: 'En smuk, plaget pige kommer ud af skoven, går mod kameraet.' Jeg spillede lydene, han inspirerede. 'Og hun kommer tættere på, og det rammer klimaks og…' Jeg fortsatte med musikken, mens han fortsatte historien. 'Og fra dette lader vi hende gå tilbage i den mørke skov.'

LÆS OGSÅ: David Lynch og Angelo Badalamenti udgiver fælles album


”Noderne kom bare ud. David var mundlam ligesom mig. Hårene på hans arme var oppe, og han havde tårer i sine øjne: 'Jeg ser Twin Peaks. Jeg har det.' Jeg sagde: 'Jeg går hjem og arbejder på det.' 'Arbejde på det?! Lad være med at ændre en lyd.' Og det gjorde jeg selvfølgelig aldrig.”

Samarbejdet mellem duoen startede, da Lynch havde brug for en vokaltræner til Isabella Rossellini i Blue Velvet. Det gik så godt, at Badalamenti blev bedt om at lave al musikken til filmen – og flere til.

Filmkomponistens karriere spænder fra at undervise musik i syvende klasse, over arbejde med David Bowie, Paul McCartney, Liza Minnelli, Pet Shop Boys, Nancy Wilson med mange flere, til at have arbejdet på flere store film - fra The Beach med Leonardo DiCaprio i hovedrollen og den danske Guldkysten.


Lyt: Kwamie Liv samarbejder med Twin Peaks-komponist på soundtrack

ANNONCE