Nyhed

MINDEDORD: Guitarbygger Ole Kehlet – 1952-2023

Ole sov stille ind, 70 år gammel

Mindeord af Finn Olafsson, guitarist

Det er med sorg, at jeg på guitarbygger og guitarreparatør Ole Kehlets families vegne må meddele, at Ole ikke er blandt os længere. Ole sov stille ind, 70 år gammel, mandag morgen den 23. januar 2023 på Sjællands Universitetshospital, Roskilde, efter nogle måneders sygdom.

Ole Kehlet startede som selvstændig guitarreparatør i 1978 – et virke, som tændte en drøm i ham om at virkeliggøre sin egen guitarlyd, sit eget design, og sine høje visioner om at gøre Kehlet guitarer optimalt spilbare. Det kræver som bekendt ildhu og mange dyrekøbte erfaringer at gå efter sine drømme, men når det lykkes, kan det give fantastiske resultater – og det gjorde det for Ole Kehlet. Han var en utroligt dygtig og kompromisløs håndværker, og hans guitarer er i dag højt anerkendt blandt guitarister i Danmark og i udlandet.


Ole byggede flest klassisk/spanske guitarer i de første år, men i løbet af årene valgte han at fokusere på akustiske stålstrengsguitarer, ofte med meget smukke indlægsarbejder, som i mange tilfælde var forudbestilt af hans kunder.

Ole Kehlet arbejdede til daglig i sit værksted i Tølløse, men deltog derfra også i den daglige drift af hans musikbutik ”Wood Sound” i Blågårdsgade på Nørrebro i København, som han besøgte ugentligt for at hente og bringe guitarer til reparation og for at møde sine kunder.

Ole var et varmt og kærligt familiemenneske, og han opfattede også de yngre medarbejdere i Wood Sound-butikken som sin familie. Blandt dem er Emil Meinild, som siden 2000 har været tilknyttet Wood Sound og Kehlet Guitars, og Malik Heding, som allerede som 15-årig begyndte at arbejde i Wood Sound og siden stod i mesterlære i syv år hos Ole Kehlet – på guitarværkstedet og i butikken.


Mit samarbejde med Ole Kehlet startede i 2002, da jeg første gang fik en stålstrengs Kehlet-guitar i hænderne. Det førte til en 20 år lang dialog med Ole om forskellige måder at udvikle Kehlet-guitaren - eksempelvis valg af træsorter og nye designs af indlæg. Det førte også til de to helt nye guitarmodeller, Kehlet Grand Folk ”Finn Olafsson Signature”, som siden har været min foretrukne koncertguitar, og Kehlet ”Vienna”.

Sammen med Emil Meinild fra Woodsound deltog vi i årenes løb i guitarmesser i ind- og udland, hvor vi præsenterede de fine Kehlet-guitarer – Ole og Emil havde den tekniske viden om byggeprincipperne, mens jeg havde æren af at spille på Kehlet-guitarerne og fortælle om min oplevelse og erfaring med instrumentet. Dette kulminerede i en aftale om fremstilling på licens af to Kehlet-modeller hos den største spanske guitarproducent, Alhambra Guitars – bygget nøjagtigt efter anvisning af Master Luthier Ole Kehlet. Disse guitarer er stadig i produktion.

Men det, som startede som et professionelt samarbejde, udviklede sig hurtigt til et nært venskab mellem os og Oles grænseløse opbakning til mig personligt, og til min guitarmusik, var af meget stor betydning.


Ole Kehlet efterlader sig sin hustru, Helle og deres to sønner Martin og Thomas, og fem børnebørn.

Begravelsen afholdes i stilhed for familie og nærmeste venner.

Æret være Ole Kehlets minde.


 

 

ANNONCE