Nyhed

Susi Hyldgaard er død som 59-årig

Kolleger mindes den alsidige musiker og brancheperson efter hendes tidlige bortgang

Den respekterede, danske jazzsanger, pianist og brancheperson Susi Hyldgaard er død. Hyldgaard nåede i sine 59 år på jorden at sætte sit helt eget særlige præg på musikken herhjemme. Hun elskede at eksperimentere og bevægede sig på kryds og tværs i flere af dens genrer. Hyldgaard nærede en helt særlig kærlighed til jazzen, men formåede at blande det på kryds og tværs med pop, funk og rock.

Foruden sit virke som udøvende musiker - og børnebogsforfatter - var Hyldgaard engareret som organisatorisk arbejde indenfor musikbranchen. I 2019 blev der imidlertid sat en stopper for hendes alsidige virke, da hun blev opereret i hjernen grundet en aggressiv tumor. Og nu er hun død. Hyldgaard gik bort den 21. januar 2023, 59 år gammel.

I kølvandet på den triste nyheden har flere kolleger og pårørende delt mindeord om Hyldgaard - herunder hendes eksmand, musikeren Halfdan E, og Anna Lidell, som er forperson for brancheorganisationen Autor (tidligere DFBFA). 

"Da jeg sidst besøgte Susi, spurgte jeg, hvordan hun havde det. 'Jeg er stadig nysgerrig og inspireret,' svarede hun. Susi brugte lyset som billede på den inspiration, hun stadig følte," indleder Lidell sit opslag og fortsætter:

"En dansende, flakkende flamme, som kaster nyt lys på omgivelserne. Et lys, vi kan samles om. Lyset som en slags prisme, hvor man forstår nye sammenhænge. Hun sagde: ”Det er vægen i lyset… Det er det, der sker i den samtale, hvor man pludselig tænker – fuck, det er interessant, der var den! At kaste lys på noget sammen…”

Hyldgaard beskæftigede sig blandt andet med sammenhængen mellem musik og sundhed, og var optaget af at formidle musikkens effekt på hjernen - herunder hvordan man kan bruge musik som et værktøj i behandlingen af depression, stress, angst, Parkinsons syndrom og demens.

”Susi er død. Min ekskone, mor til min store datter, nære ven, inspirator og altid medsammensvorne i denne del af livet, er her ikke mere. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig at skulle læse hendes nekrolog i Politiken,” skriver Halfdan E på Facebook i anledning af den triste nyhed.

Hyldgaard albumdebuterede med My Female Family i 1996 og modtog fire år senere en dansk Grammy for opfølgeren Something Special Just for You. Hun virkede en periode som formand for DJBFA og næstformand i Koda.

LÆS OGSÅ:Susi Hyldgaard: It's Love We Need

 

 

ANNONCE