Nyhed

Tom Verlaine er død

Sangeren og guitaristen fra Television blev 73 år

Tom Verlaine, der især er kendt som sanger, guitarist og sangskriver i det indflydelsesrige New York-post-punk-band Television, er død efter kort tids sygdom, 73 år gammel, skriver Pitchfork.

Television blev dannet i 1973 og debuterede i 1977 med det stilskabende album Marquee Moon, der har fået klassikerstatus. Musikken var inspireret af både rock og jazz og blandt andet kendetegnet af det elegante samspil mellem guitaristerne Verlaine og Richard Lloyd, og teksterne var poetiske og impressionistiske, inspireret af blandt andet fransk 1800-tals-lyrik. Tom Verlaine, der var døbt Thomas Miller, tog sit kunstnernavn efter den franske 1800-talsdigter Paul Verlaine.

Gruppen spillede i 70'erne ofte på New York-spillestedet CBGB på linje med navne som Blondie, Patti Smith, Ramones og Talking Heads.


Bandet udgav yderligere et album, Adventure i 1978, men gik allerede i opløsning samme år grundet kunstneriske uenigheder og Richard Lloyds stofmisbrug. Herefter indledte Tom Verlaine en solokarriere og udsendte en stribe plader i årene 1976-2006, ligesom han indspillede og turnerede med en række kunstnere, blandt andre Patti Smith.

Tom Verlaine var ligeledes medlem af den kortvarige supergruppe Million Dollar Bashers med blandt andre Sonic Youth-medlemmerne Lee Ranaldo og Steve Shelley, Wilco-guitaristen Nels Cline og Bob Dylan-bassisten Tony Garnier. De medvirker på soundtracket til Bob Dylan-biopic-filmen I'm Not There fra 2007.

Television blev gendannet i årene 1991-93 og udgav et selvbetitlet album i 1992, ligesom de fra 2001 og frem blev genforenet ved flere lejligheder. I både 2004 og 2014 gav de koncerter i Danmark, senest i Pumpehuset.


Gruppen har inspireret talrige navne inden for den alternative rock, blandt andre Pixies, Sonic Youth, The Strokes og Interpol.

LÆS OGSÅ: Television-anmeldelse fra Pumpehuset, 2014

Hør det klassiske album Marquee Moon:

 


 


ANNONCE