Nyhed

Årets bedste internationale album indtil videre – ifølge GAFFAs anmeldere

I sidste måned kårede vi årets foreløbigt bedste hiphop- og rapudgivelser. Nu samler vi de internationale album fra 2023, der har modtaget de eftertragtede seks stjerner.

Der er ikke blevet givet ved dørene, når GAFFAs anmeldere har bedømt mere end 250 af dette års foreløbige albumudgivelser. Det er blevet til fem styks seksstjernede anmeldelser af internationale album, og dem præsenterer vi her med opfordring til, at du får hørt eller genhørt de af årets plader, der har modtaget den absolutte topkarakter. Rækkefølgen nedenfor er kronologisk med nyeste udgivelse først. 

The Art of Pleasure – Janelle Monáe

”Med stor eventyrlyst har hun (Janelle Monáe, red.) skabt en række inviterende og indbydende lydlandskaber, hvor det næsten ikke giver mening at fremhæve nogle frem for andre, for selvom der ikke er tale om et konceptalbum, som The Archandroid eller The Electric Lady, er der en tydelig blodrød tråd i de organiske og gennemmusikalske numre, der ubemærket glider over i hinanden og skaber en sammenhængende helhed. Men altså, hvis du kan lytte til de uimodståelige blæsere i ”Know Better” uden at pulsen stiger bare lidt, bør du nok smutte til lægen og få lavet et hjertekardiogram,” lyder det blandt andet i anmeldelsen.


Shadow Kingdom – Bob Dylan

”Selvom den nyeste sang på tracklisten er fra 1989 (hvis vi undtager den nye, stemningsfulde instrumental "Sierra's Theme"), er der tale om så radikalt reaarrangerede versioner, at der praktisk talt er tale om et nyt værk i egen ret (…) På Shadow Kingdom får sangene lov til at stå og sitre; her spilles og synges med nænsomt nærvær på nogle sange, som giver baghjul til praktisk talt alle kolleger indenfor feltet,” lyder det blandt andet fra GAFFAs anmelder.


Amatssou – Tinariwen

”Musikken flyver altså herligt revitaliseret helt fra første færd med den medrivende "Kek Alghalm", og der er seriøst fede øjeblikke, som på den vuggende "Arajghiyine" med gnawa-agtig perkussion og de karakteristiske håndklap, som lægger det dybe beat, oven på hvilket vokaler og guitarer flyver, mens Lanois (Daniel Lanois, red.) får rumraketten til at lette fra ørkenens udstrakte overflade, hvorefter vi danser sangen ud båret på den uimodståelige rytmik,” formulerer anmelderen det blandt andet.


Undeniable – Jah Cure

Albummet kickstarter med det afsindigt dansevenlige og tilbagelænede titelnummer, hvor Cure indrømmer, at han – selvom han begår fejl – stadig holder fast i kærligheden til sin udkårne. Rytmen skubbes fremad med en tung basgang og i et dubbet lydunivers, hvor en stærk blæsersektion løfter nummeret op. Duetten med den haitiske sangerinde Kaylon Arnold passer perfekt til Cures reggae-croon og er måske et af de bedste kærligheds-reggaenumre i mange år,” lyder det fra anmelderen, der må begræde, at Jah Cure igen er fængslet, men at han heldigvis nåede at give et fantastisk album som trøst.


Let’s Start Here – Lil Yachty

”Hvem skulle da have troet, at netop Miles McCollum aka Yachty skulle kaste alle hæmninger, lægge sit famøse hiphop-katalog fra sig og dedikere sig hovedkuls til den eksperimenterende rocks slugter og spiraler? Det er dog netop, hvad han har sat sig for på sit fjerde studiealbum Let’s Start Here. Og hvad der er desto mere forunderligt: jeg har aldrig hørt så sjovt, spændende og inddragende et take på den alternative rock som Yachtys sfæriske bombe af et album,” lyder det blandt andet i anmeldelsen af den overraskende udgivelse fra Lil Yachty.


Du kan se alle GAFFAs foreløbige anmeldelser lige her.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Her er årets bedste hiphop- og rapudgivelser indtil videre


ANNONCE