Nyhed

Talentudviklingen rykker tættere på konservatorierne

Næste års sommer bliver store flyttesommer, når ansvarsrollen for uddeling af tilskud og midler til MGK-centre skal overflyttes fra Statens Kunstfond til Kulturministeriet

Over hele landet kan talentfulde og ambitiøse unge mellem 14 og 25 år blive optaget på det tre-årige overbygningskursus musikalsk grundkursus (MGK), der fungerer som forberedelse til konservatoriernes uddannelser. Der findes i øjeblikket otte MGK-centre fordelt over hele landet, og centrene bliver finansieret af staten. I dag ligger ansvaret for fordelingen af finansielle midler hos Statens Kunstfond. Men det kommer til at ændre sig ifølge en meddelelse fra Kulturministeriet. Som en del af finanslovsudspillet havde regeringen budgetteret at øge midlerne med yderligere 2,6 millioner kroner årligt til MGK-centrene. I dag modtager centrene 44,9 millioner kroner om året. 

Ansvaret og fordelingen skal overflyttes fra Statens Kunstfond til Kulturministeriet. Ifølge ministeriet skal overflytningen være med til at stabilisere MGK-centrenes virke, og sikre en mere tydelig ansvarsdeling mellem Statens Kunstfond og Kulturministeriet. I dag er det også Kulturministeriet, der varetager fordelingen af midler til landets musikkonservatorier. Så det konservatorie-forberedende kursus rykker altså tættere på de videregående uddannelser rent organisatorisk. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt håber, at overflytningen til ministeriet kan være med til at sikre stabilitet for centrene: 


- Uanset hvilket postnummer man som barn eller ung bor i, skal man have mulighed for at få kvalificeret musikundervisning. I de seneste år har der været uro omkring vores musikalske grundkurser. Nu skal vi have ro og stabilitet. Det er i mine øjne naturligt, at ansvaret for centrene ligger samme sted som de kunstneriske uddannelser. Jeg håber også, det vil give gode mulighed for at skabe en stærk fødekæde til konservatorierne, skriver Jakob Engel-Schmidt i en pressemeddelelse.

Kulturministeriet forventer, at Slots- og Kulturstyrelsen får ansvaret for fordeling af tilskud og midler til MGK-centrene. Overflytningen skal dog igennem en lovbehandling først, da flytningen kræver en lovændring af musikloven. Kulturministeriet skriver dog, at arbejdet er begyndt, og at man forventer, at lovforslaget bliver sendt i høring i sommeren 2024.

LÆS OGSÅ: GAFFA SPØRGER POLITIKERNE: Mikkel Bjørn (DF)


ANNONCE