Nyhed

Familiehemmeligheder sætter spørgsmålstegn til Buffy Sainte-Maries sande identitet

Anonyme kilder og familiemedlemmer fortæller en anden historie om Buffy Sainte-Maries identitet i en ny dokumentarepisode

For nogle måneder siden meddelte den canadiske sangskriverlegende Buffy Sainte-Marie, at hun gik på pension og stoppede alle turné- og koncertaktiviteter efter mange år i branchen, hvor hun blandt andet kunne opleves på Skagen Festival i 2011 og Roskilde Festival i 1992. Hvis ikke coronapandemien havde aflyst festivalsæsonen, kunne man også have oplevet den canadiske sangskriver på Tønder Festival så sent som i 2021.  

Men netop som Buffy Sainte-Marie angiveligt skulle til at nyde sit otium efter mange års arbejde i en hæsblæsende branche, dukker en sag op, som sætter spørgsmålstegn ved en del af sangerens identitet. Buffy Sainte-Marie har siden karrierens begyndelse fungeret som et talerør for det oprindelige folk i Canada - både gennem sin musik og aktivisme. Hun skulle angiveligt tilhøre det canadiske Cree-samfund, som er en del af det oprindelige folk i landet. Hun blev desuden den første oprindelige person til at vinde en Academy Award i kategorien Best Original Song i 1983 med sangen "Up Where We Belong". 

Nu kaster en ny CBC (Canadian Broadcast Corporation) dokumentar dog et andet lys over Buffy Sainte-Maries egentlige etniske og slægtsmæssige ophav. CBC blev angiveligt tippet om, at den canadiske sangskriver i virkeligheden har europæisk oprindelse, og altså ikke er en del af det oprindelige folk. I et afsnit af dokumentarserien The Fifth Estate optræder flere kilder med en relation til Buffy Sainte-Marie. Blandt andet hendes egen niece:


- Hun (Buffy Sainte-Marie, red.) er ikke født i Canada. Hun er tydeligvis født i USA. Hun er helt sikkert hverken en del af det oprindelige folk i Canada eller USA, fortæller Heidi St. Marie til CBC, som desuden tilføjer, at hendes far (Sainte-Maries storebror) har modtaget trusler fra Buffy Sainte-Marie og hendes advokat om ikke at afsløre familiehemmeligheden. Trusselsbrevet bliver også fremvist i dokumentaren.

Påstanden fra Heidi St. Marie bakkes op af dokumenter, som dokumentarholdet er kommet i besiddelse af. Blandt andet Buffy Sainte-Maries fødselsattest. Derudover opdager CBC også, at hendes fortælling om sin opvækst og slægtsskab er fyldt med hullede sandheder og usammenhængende beretninger. 

Særligt fødselsattesten har vakt opsigt. Med en hurtig Google-søgning står hendes fødselssted nærmest alle vegne som værende i Piapot First Nation, Saskatchewan i Canada. Men på fødselsattesten står der, at hun er født i Massachusetts, USA. Hendes navn står her angivet som Beverly Jean Santamaria, og forældrene på fødselsattesten er Albert og Winifred Santamaria - parret, som Buffy Sainte-Maries påstår er hendes adoptionsforældre. Begge forældre og barnet står angivet som værende kaukasiske. Albert Santamarias forældre er født i Italien, og hans kone Winifred Santamaria har engelske rødder. Parret har tidligere fortalt i biografien Buffy Sainte-Marie: It's My Way skrevet af Blair Stonechild, at de ændrede deres efternavn fra Santamaria til St. Marie som konsekvens af " de stigende anti-italienske fordomme der opstod under 2. Verdenskrig".


Afviser alle beskyldninger
Sainte-Maries advokat skriver til CBC, at alle usammenhængende fortællinger "kan forklares med sandheden". Buffy Sainte-Marie har ikke selv ønsket at deltage i dokumentaren eller svare på CBCs henvendelse. Til gengæld offentliggjorde hun en udmelding på det sociale medie X: 

- Jeg er stolt af min identitet som oprindelig person, og de dybe rødder jeg har til Canada og min Piapot-familie. Hvad jeg ved om min oprindelige herkomst, har jeg lært af min mor, som var halv Mi'kmag, og mine egne opdagelser senere i livet. Min mor fortalte mig mange ting. Blandt andet at jeg var adopteret, og at jeg var en del af det oprindelige folk, men der var ingen dokumentation for det, hvilket var normalt for oprindelige børn, som blev født i 1940'erne, skriver den berømte sangskriver.

Buffy Sainte-Marie skriver senere i udmeldingen, at hun blev adopteret som ung voksen af Emile Piapot fra Cree-reservatet. Man må derfor antage, at det er Sainte-Maries mor fra det oprindelige folk, som bliver beskrevet i citatet ovenfor. Hendes (ifølge CBC) biologiske forældre fra Massachusetts - som også står angivet på fødselsattesten - beskriver hun ikke yderligere i udmeldingen ud over dette: 


- Jeg har altid kæmpet for at finde svar på spørgsmål om, hvem jeg er. Jeg har i lang tid prøvet at finde information om min baggrund. Gennem den søgen er det blevet tydeligt - og det har jeg altid været ærlig omkring - at, jeg ikke ved, hvor jeg kommer fra, eller hvem mine biologiske forældre var, og det finder jeg aldrig ud af. Derfor er det smertefuldt at blive mistænkeliggjort på sådan en måde som i dag. Både for mig og for mine to familier, som jeg elsker meget højt, skriver Buffy Sainte-Marie.

LÆS OGSÅ: BUFFY SAINTE-MARIE: Begrav mit hjerte ved Wounded Knee

ANNONCE