Nyhed

SVENSK SKÆVVRIDNING: Kønsbalancen er helt skæv på sommerens svenske festivaler

Kvinderne er i markant undertal i det svenske festivallandskab, viser ny undersøgelse

På syv af Sveriges ti største festivaler er kun hver fjerde bookede kunstner kvinder. Det viser en ny kortlægning foretaget af svenske P# Nyheter.

Blandt de festivaler, som er inkluderet i kortlægningen, har nogle det som et erklæret mål at booke med en lige kønsbalance for øje, mens andre mangler en politik på området.

Eksempelvis er kun 4 af 18 navne kvinder på den store, nordsvenske festival Brännbollsyran, som finder sted i begyndelsen af juni i Umeå.

"Vi betragter det som vores ansvar at give publikum det, de efterspørger. Hvis vi lægger flere parametre ind over vores bookingproces tror vi ikke, at vi overlever på langt sigt," udtaler Brännbollsyrans projektleder Peter Arkhult till P3 Nyheter.

Karin Inde, talsperson for Musikerförbundet, køber ikke idéen om, at det vil være en økonomisk ulempe at booke flere kvindelige kunstnere. Hun mener, at tallene snarere er udtryk for dovenskab hos bookerne og er ked af, at flere festivaler tænker kortsigtet.

I undersøgelsen indgår festivaler som Way Out West, Sweden Rock, Urkult, Playa Festival, Bonfire Festival, Brännbollsyran, Storsjöyran, Rosendal Garden Party, South Ocean Festival og Bayside Festival.

DR inviterer - igen - til topmøde om den skæve kønsbalance i musikbranchen


 

ANNONCE