Nyhed

Aarhusiansk spillested giver sceneplads til unge "udenfor normen"

"Jeg håber, at det ikke bliver en engangsforestilling"

Som en del af Aarhus Festuges undertema "Udenfor Normen" kan man i år opleve en helt særlig udstilling på spillestedet Turkis. "Livsspor - sommerudstilling og poesisalon" åbner fredag den 30. august, hvor man kan opleve kunst, musik og poesi i løbet af festugen, som er skabt af nogle af de unge, der netop falder "udenfor normen".

De unge kommer fra Opgang2, som er en organisation, der arrangerer kulturtilbud til sårbare unge, som hverken er under uddannelse eller i arbejde. De står oftest udenfor fællesskaber, hvor liveoplevelser som koncerter og festivaler kan være en uoverskuelig oplevelse, som måske aldrig bliver indfriet af ejet initiativ. Opgang2 underviser de unge i forskellige kunstarter og arrangerer også kulturoplevelser for dem i trygge rammer. Men til åbningen af udstillingen skal de unge ikke bare deltage som publikum - det er dem, der er afsendere bag værkerne og musikken, som publikum skal opleve.

GAFFA har snakket med web-, PR- og kommunikationsansvarlig Kristian Bach Petersen om, hvordan forberedelserne til besøget hos Turkis er foregået:

- For os handler det rigtig meget om at klæde de unge på til dagen. Så vi forbereder dem så godt som muligt på det, der skal ske. Og der er jo altid en risiko for, at de på dagen ikke har mod på at deltage alligevel. Men det er vi vant til at arbejde med, og måske har de lyst til at kigge forbi udstillingen en anden dag i løbet af Festugen med deres familie og venner, siger Kristian Bach Petersen.


Leder af Ungdomsspor og vejleder i Opgang2, Karin Ji Tøttenborg, tilføjer, at udstillingen også skal være med til at skabe en tryghed for de unge, som kan åbne døren til andre kulturoplevelser udenfor Opgang2s fire vægge. 

- Den musik, de skal fremføre, er primært elektronisk musik, som bliver afspillet i i Det Turkise Telt i haven inden ferniseringen. Der er flere af de unge, som godt kan spille live inde i vores hus, men det er ikke nødvendigvis gældende, når de skal spille udenfor huset foran et fremmed publikum. Men vi håber, at den her oplevelse kan være med til at åbne døren for, at de har mod på at besøge nogle af byens spillesteder i fremtiden.

Hos Turkis ser man arrangementet som en god mulighed for at give stafetten videre til de unge, som selv får lov til at skabe deres egne rammer. Det fortæller co-production og community manager Mie Jakobsen til GAFFA: 

- Det er vigtigt for os at give ejerskab videre til de unge selv, så de får mulighed for selv at styre, hvordan udstillingen skal sættes op, så deres værker bliver præsenteret bedst muligt. Det er et meget spændende samarbejde for os, for det er første gang, vi laver noget med Opgang2. For os er det virkelig fedt, at vi kan være en platform for, at andre mennesker får mikrofonen og kan fremvise deres kunst, og at vi kan stille vores faciliteter til rådighed for forskellige mennesker med forskellige behov, siger Mie Jakobsen og tilføjer: 


- Men jeg håber også, at det ikke bliver en engangsforestilling. Jeg håber, de kommer til at føle sig velkomne, så de er trygge ved at besøge os igen i en anden sammenhæng. 

"Livsspor - sommerudstilling og poesisalon" åbner den 30. august klokken 17.00 til 19.45 og kan opleves i løbet af hele Aarhus Festuge. Arrangementet er gratis og åbent for alle. Læs mere om udstillingen her. 

LÆS OGSÅ: Kultur er en menneskeret, men her skal den hjælpes ind ad døren


ANNONCE