Nyhed

BODIL KOCH-PRISEN 2024: Og vinderen er...

Vinderen af Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris blev afsløret på Smukfest i dag

Bodil Koch-prisen bliver uddelt af Kulturministeriet til en person eller organisation, som har ydet en "exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet", som Kulturministeriet beskriver det i en pressemeddelelse.

Bodil Koch-prisen blev uddelt for første gang på sidste års Kulturmødet Mors, hvor den første prismodtager blev Sargun Oshana, fhv. teaterdirektør ved Blaagaard Teater. De 12 nominerede til prisen udpeges af organisationer på tværs af dansk kulturliv, og vinderen modtager 100.000 kr. og udvælges af kulturministeren og Bodil Koch-komitéen. I dag blev vinderen offentliggjort på Smukfest i forbindelse med debatindslaget Kvinder på scenen, hvor en række kvinder i musiklivet deltog til en samtale om bedre vilkår for kvinder i musikbranchen. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt skulle oprindeligt selv have været tilstede på scenen for at udnævne årets vinder, men han var forhindret og deltog derfor gennem en for-produceret video, hvor organisationen SheCanPlay blev offentliggjort som vinder af Bodil Koch-prisen 2024. Jakob Engel-Schmidt siger således om årets prisvinder i en pressemeddelelse:


"Vi har helt grundlæggende brug for flere kvinder i hele musikbranchen. SheCanPlay åbner musikbranchen op for andre end mænd og katapulterer de store kvindelige talenter, som vi ved findes der ude. SheCanPlay er med til at sikre, at vi i fremtiden vil møde flere kvindelige artister og producere i æteren. Det er der hårdt brug for, når 9 ud af 10 Koda-kroner går til mænd.”

SheCanPlay er stiftet af Sarah Sølvsteen (Head of Agency i bookingbureauet Luger) og Karen Vincent (direktør i Warner Music Denmark) og arbejder for, at kvinder og kønsminoriteter kan udforske musikken i et trygt rum med ligesindede. Foreningen optager årligt 48 medlemmer til deres 1-årige program, hvor unge artister og producere modtager undervisning, rådgivning og et musikfællesskab. Organisationen blev nomineret af Dansk Artistforbund. 

I en pressemeddelelse fremhæver Karen Vincent, Sarah Sølvsteen og daglig leder i SheCanPlay Mette Ohlendorff, at prisen kan hjælpe organisationen med at fortsætte deres arbejde for unge kvinder i musikbranchen:

”Vi er utroligt stolte over at modtage Bodil Koch prisen og den anerkendelse af vores arbejde, der følger med. Vores medlemmer bliver guidet af nogen af branchens dygtigste personer og vi sætter en stor ære i at skabe et rum, der er trygt men uden at gå på kompromis med ambitionerne. Vi ønsker at give nogen, der har været underrepræsenteret længe flere muligheder og dermed i sidste ende få et mere diverst musikudbud i samfundet. Og denne pris er med til at hjælpe os med det, så tak for det.”

Årets Bodil Koch-priskomité er nedsat af kulturministeren og består af skuespiller Malene Schwartz, billedkunstner Tore Hallas, forfatter Sebastian Nathan, skuespiller Sonja Oppenhagen, sanger Iris Gold, musiker og skuespiller Lasse Dein og Bodil Kochs barnebarn Mette Bennedsen.


Bodil Koch-priskomitéen giver følgende begrundelse for årets pris til SheCanPlay:
"SheCanPlay blev udvalgt af årets komité, fordi de gør et stort stykke arbejde for at sikre lige adgang til musikbranchen. SheCanPlay tilbyder gratis undervisningsforløb af et års varighed til unge kvinder mellem 13 og 23 år. De optager årligt 48 medlemmer til deres 1-årige grundforløb og 10 tidligere medlemmer i deres Eliteforløb, hvor unge artister og producere modtager undervisning, rådgivning og et musikfællesskab. De optagne er producere og/eller sangskrivere. Undervisningsforløbene består af en indledende camp og efterfølgende undervisning i alt fra sangskrivning og produktion til juridiske rettigheder i musik."

LÆS OGSÅ: Her er ti legendariske Smukfest-koncerter gennem årene

ANNONCE