Nyhed

JACK WHITE: Trump-lejr skal forvente retssag for ulovlig brug af ikonisk hit

Jack White truer Trump-lejren med retssag for ulovlig musikbrug og retter skarp kritik mod præsidentkandidaten

Jack White har i den grad gjort sig bemærket i august med sit anmelderroste album No Name samt sin femstjernede optræden på dette års Syd for Solen. Nu er han igen i medierne, da "Seven Nation Army" bliver misbrugt i en kampagne, der støtter præsidentkandidaten Donald Trump. 

I går postede Donald Trumps vicekommunikationsdirektør, Margo Martin, en video på mediet X, som indeholdt White Stripes hittet "Seven Nation Army". Dette fik Jack White til at true med at sagsøge dem for at bruge musikken uden tilladelse. 

Margo Martin har efterfølgende slettet det omtalte opslag, men det forhindrede ikke Jack White i at kritisere hende og hendes chef. 


"Åh.... tænk ikke engang på at bruge min musik, I fascister," skrev Jack White på sin Instagram. "Retssag på vej fra mine advokater om dette." Jack White fortsatte med at kritisere den republikanske præsidentkandidat, hvor han skrev: 

"Og mens jeg er her, et dobbelt fuck you, DonOLD, for at fornærme vores nations veteraner på Arlington, dit afskum. Du burde miste hver eneste militærfamilies stemme øjeblikkeligt, hvis noget som helst stadig giver mening."

Der hersker vist ingen tvivl om, at Jack White er en kritiker af den amerikanske præsidentkandidat. Udover det ovenstående sælger han "Icky Trump" merchandise, der understreger musikerens modstand af kandidaten.

Det er desuden ikke første gang, Jack White påtaler sin holdning om Donald Trump på sociale medier. Tilbage i 2016 skrev The White Stripes et opslag på deres facebookside, hvor de fordømte brugen af "Seven Nation Army" i Donald Trump-støttende medier. På hans instagram har han foruden det nylige opslag tidligere kritiseret Elon Musk for at tillade Trump tilbage på X, og han har også påtalt kendisser, der har associeret sig med den tidligere præsident.


En tilbagevendende tendens
Jack White er langt fra den første, der har protesteret mod, at deres musik bliver brugt uden samtykke. Så sent som tidligere på ugen var det Foo Fighters, der langede ud efter præsidentkandidaten, og som vi skrev tidligere på ugen har blandt andre The Rolling Stones, Aerosmith, R.E.M., Green Day, Lorde, Sia og Regina Spektor underskrevet et åbent brev gennem Artist Rights Alliance (ARA).

I brevet opfordrer musikerne de store amerikanske politiske partier til at etablere klare politikker, der kræver samtykke fra kunstnere, sangskrivere og ophavsretsejere, før deres musik bliver brugt i en politisk sammenhæng.

Denne opfordring er blevet nødvendiggjort af en række sager, hvor musikere, udover Jack White, har været utilfredse med, at deres sange er blevet brugt ved Trumps politiske kampagner, uddyber Deadline. Blandt dem er Neil Young, som har sagsøgt Donald Trump for brugen af sin musik ved en politisk kampagne i Tulsa. I den forbindelse har den 78-årige musiker udtalt, at han ikke ønskede at være ”temasangen for en splittende, uamerikansk kampagne af uvidenhed og had,” ifølge The Guardian.


Andre utilfredse kunstnere inkluderer Celine Dion, som GAFFA tidligere har rapporteret om. Derudover har også RihannaPharrell WilliamsPanic! at the Disco samt arvingerne til Tom Petty krævet, at deres musik ikke bruges i Trumps kampagner.

De mange sager har derfor medført en øget opmærksom på, hvordan musik anvendes som redskab i den politiske kamp, forklarer Deadline. Det har især kredset sig om Donald J. Trumps brug af populærmusik, der blandt andet har været genstand for hyppige konflikter mellem det republikanske parti især og de kunstnere, der ikke ønsker at blive associeret med partiets politiske budskaber. Trump-kampagnen fastholder dog, som Billboard gengiver det, at deres brug af musikken er fuldt ud lovlig og kan være et udtryk for den komplekse sammenhæng mellem  frihed, juridiske rettigheder og politisk strategi i dagens USA.

Da Jack White sprang ud som trommeslager - og talte med GAFFA


 

ANNONCE