Nyhed

Konsulent nægter sig skyldig i musiksvindel: Havde 69 streamingabonnementer

Der kom nye detaljer frem i den opsigtsvækkende sag om svindel med musikstreaming ved gårsdagens andet retsmøde

Tidligere denne uge kunne man læse, at en 53-årig dansk mand er tiltalt for at have svindlet sig til mere end fire millioner kroner i royalties ved ulovligt at manipulere med streams på musiktjenesterne Spotify, Apple Music og Yousee Music. 

Manden er tiltalt for databedrageri af særlig grov beskaffenhed, hvor anklagemyndigheden mener, at den tiltalte ikke har afspillet værkerne, som når "en bruger har lyttet til musikken. Sangene menes i stedet at være blevet afspillet på uautoriseret vis" skriver DR. Derudover er den 53-årige også sigtet for brud på ophavsretsloven, da anklagemyndigheden mener, at nogle af de i alt 689 musikalske værker er sange, som den tiltalte ikke ejer rettighederne til. Den tiltalte nægter sig skyldig i begge anklager. 

På sagens andet retsmøde, som fandt sted i går i retten i Aarhus, kom det frem, at den tiltalte mand havde 69 streamingabonnementer, hvoraf 20 abonnementer var til Spotify. I retten erkender den tiltalte, at hans streamingforbrug var stort, men begrunder det med, at musiklytningen var blevet en vanesag:


"Jeg havde gjort det til en vane at bruge 15 minutter hver morgen og 15 minutter hver aften, hvor jeg tjekkede, at de numre, jeg havde lagt op, var gået live og kunne afspilles", siger den 53-årige i retten ifølge Ritzau i Kulturmonitor.

Den opsigtsvækkende sag har tiltrukket opmærksomhed udover landets grænser, og bliver blandt andet omtalt i mediet The Guardian, der beskriver retssagen som "den første af sin slags."

LÆS OGSÅ: Nyt initiativ fra Spotify: Flere penge til nogle, ingen penge til andre og bøder til de sidste

Den 53-årige mand forklarer det høje streamingforbrug med, at han har udført konsulentarbejde i musikbranchen, hvor han skulle "lave en stikprøve ud fra et katalog på cirka 20.000 numre". Den tiltalte fortæller derudover, at de 69 abonnementer til streamingtjenesterne kan forklares med, at hans konsulentarbejde bestod i at "tjekke på tværs af enheder, styresystemer og browsere". 


Den tiltalte fortæller desuden, at de 69 abonnementer er betalt, og at størstedelen af de 4.380.000 kroner i royalties er blevet fordelt til rettighedshavere hos samarbejdspartnere. Retssagen omfatter i alt 689 sange, og de royaltyindtægter som manden selv har beholdt stammer fra hans egne kompositioner, forklarer han. 

Retssagens tredje retsmøde finder sted på tirsdag i Aarhus, og GAFFA følger sagens udvikling tæt. 

LÆS OGSÅ: MUSIKSTREAMING: Dansk mand tiltalt for at have svindlet for mere end fire millioner kroner


 

ANNONCE