Nyhed

VILD UDVIKLING: Israel truer nu selv med at trække sig fra Eurovision

EBU skal afgøre om Israels sangbidrag bliver diskvalificeret eller ej. Israelsk minister kalder sagen "skandaløs"

Bevægelsen mod Israels deltagelse i Eurovision Song Contest har de seneste måneder trukket flere overskrifter i ind- og udland. Over 500 personer fra den danske musikbranche har skrevet deres signatur på en underskriftindsamling, og der blev demonstreret foran DR Koncerthuset, da Dansk Melodi Grand Prix løb af stablen lørdag den 17. februar. Lignende bevægelser er set i blandt andet Sverige, Island, Norge og Finland, som også har igangsat underskriftindsamlinger og demonstrationer i protest over Israels deltagelse i Eurovision. 

Da årets danske vinder var fundet - Saba med sangen "Sand" - blev der sået tvivl om, hvorvidt den danske vinder ville deltage i Eurovision, da hun udtalte sig til pressen kort tid efter sejren. Saba har efterfølgende besluttet sig for at deltage i Eurovision, som i år bliver afholdt i Malmø. 

Nu truer Israel dog selv med at trække sig. Det sker efter, "at der er blevet rejst tvivl om, hvorvidt sangen, israelsk tv har udvalgt til årets konkurrence, er for politisk". Det skriver DR. Sangen som er udvalgt til at repræsentere Israel, bliver sunget af den 20-årige Eden Golan, og hedder "October Rain". 

Den israelske tv-station KAN er - ligesom danske DR - medlem af European Broadcast Union (EBU), som arrangerer Eurovision. EBU er i øjeblikket i gang med at undersøge, om sangen indeholder et politisk budskab, som gør, at sangen vil blive diskvalificeret i konkurrencen. 


Tv-stationen KAN skriver selv på deres hjemmeside, at man trækker sig fra konkurrencen, hvis ikke sangen bliver godkendt: "Det skal understreges, at Israel Broadcast Corporation ingen intention har om at skifte sangen ud. Det betyder, at hvis ikke sangen bliver godkendt at European Broadcast Union, så vil Israel ikke deltage i Eurovision"

Den politiske tolkning
Sangen er endnu ikke blevet udgivet, men den israelske tv-station KAN har selv offentliggjort sangteksten til "October Rain". Sangen bliver beskyldt for at handle om Hamas' terrorangreb den 7. oktober 2023, og den efterfølgende udvikling i krigen. Læs selv sangteksten i bunden af denne artikel. 

Det er endnu uvist, hvornår undersøgelsen af sangens budskab forventedes af være færdig, og som altså kommer til at afgøre, hvorvidt Israel deltager i dette års Eurovision i Sverige. EBU bekræfter selv overfor DR, at man er i gang med at diskutere sangens fremtid i konkurrencen.


"EBU er i øjeblikket i gang med at granske teksten, en proces, der er fortrolig mellem EBU og tv-selskabet, indtil der er truffet en endelig beslutning", skriver EBU i en mail til DR.

Israels kultur- og sportminister Miki Zohar kalder EBUs overvejelser om at diskvalificere sangen for "skandaløs" til det israelske medie Ynet, og mener ikke, at sangen indeholder politiske budskaber: "Israels sang, som vil blive fremført af Eden Golan, er en bevægende sang, der udtrykker folks og landets følelser i disse dage, og som ikke er politisk", udtaler ministeren.

Læs selv sangteksten til "October Rain", som synges af Eden Golan herunder. Det sidste vers synges på hebraisk, men er her oversat til engelsk. 


 

LÆS OGSÅ: SABA DELTAGER I EUROVISION: Jeg har besluttet mig for at tage til Malmø, fordi jeg mener, at min repræsentation er vigtig

 


ANNONCE