Nyhed

Naturen er blevet en officiel kunstner, og tjente penge fra Orange Scene

Et nyt initiativ gik live på dette års Roskilde Festival. Oplevede du det?

Hvis du var med til norske Auroras koncert på Orange Scene i fredags, oplevede du sikkert, at naturen var en stor del af hendes optræden. Hun blev endda stukket af en bi undervejs, mens hun gav den gas på en synthesizer. Men naturen har altid medvirket i musikalske sammenhænge, hvor vi ofte ikke lægger mærke til det. Hvad end det er lyde af dyr, regnvejr eller vind, som indgår som en del af produktionen, et par claves, som slår mod hinanden eller det lille stykke bambus, som sætter gang i de toneproducerende svingninger i saxofonen.

Naturen er dog aldrig blevet betalt for sit bidrag til musikken - indtil nu. I dag kan naturen nemlig modtage royalties som alle andre musikskabere. Det sker gennem initiativet Sounds Right, der har registreret naturen som en kunstner på blandt andet Spotify under navnet NATURE. På den måde kan kunstnere over hele verden samarbejde med naturen, og registrere den som en medvirkende kunstner på deres sange. Her går NATUREs royalties til forbedring og genoprettelse af Jordens økosystem

"Hvis du hører musik fra hendes (naturens, red.) konto, så kan du selv være aktivistisk. Der ville ikke findes musik uden hende”, sagde Aurora fra Orange Scene i fredags, og NATURE har allerede flere millioner afspilninger på Spotify. Ud over Aurora har også Mø, David Bowie, London Grammar, Ellie Goulding, Tom Walker og mange flere brugt naturen som en medvirkende artist på Spotify. 


”Sounds Right er en ny tilgang til at rejse penge til naturen og til at skabe bred interesse for biodiversitet. Nu kan man støtte naturen bare ved at lytte, og der vil hele tiden komme nye naturlyde, og ny musik med nye kunstnere. I løbet af 2024 vil Sounds Right også få flere danske kunstnere om bord, og have en række aktiviteter i Danmark. Det starter vi på Roskilde Festival,” siger Katja Iversen i en pressemeddelelse, der er CEO for Museum for the United Nations - UN Live som står bag Sounds Right initiativet.

Udover at spille med Aurora på Orange Scenen var NATURE også på Roskilde Festival-programmet i et mobilt lydstudie, hvor Aysay, Allen Anjeh, Louis VI, Sam Lee og Sasca Skarbek med flere producerede NATURE-tracks til et nyt album. NATURE optrådte desuden også selv som kunstner ved tre natte-koncerter, hvor publikum blev indhyllet i henholdsvis den skandinaviske og den sydamerikanske naturs lyde, der blev
kurateret af VozTerra og The Listening Planet/Biophonica.

“Vi har fulgt Sounds Right fra den spæde start og er glade for at vi, som de første, kan bringe NATURE ind i en festivalkontekst. Det er oplagt for os, for som festival er vi afhængige af samspil med naturen; vores deltagere bor under åben himmel, vågner med solen og danser i regnen, når den lægger støvet ned. Nu giver vi naturens lyde en plads i programmet,” udtalte programchef for Roskilde Festival, Anders Wahrén, i en pressemeddelelse i dagene op til, at festivalen blev skudt i gang.


Lyt selv til NATURE nedenfor.

LÆS OGSÅ: Dansk festival vil efterlade pladsen i bedre stand, end da festen gik i gang


ANNONCE