Nyhed

NEKROLOG: En af hiphoppens skarpeste penne er gået bort

Punchline-mesteren Chino XL er død

I hiphopkredse var han beundret af andre rappere for sine tekniske færdigheder og kendt som en punchline-gud. Han gik frygtløst ind i enhver battle og dedikerede sit liv til at skrive de skarpeste rim. Nu er Chino XL gået bort i en alder af blot 50 år.

Der er rappere, der sælger millioner af album, og som hele verden kommer på fornavn med. Og så er der rappere, der bliver anerkendt blandt deres ligemænd og forgudet hos hardcore fans af genren. Chino XL hørte til den sidste slags.

Chino XL med det borgerlige navn Derek Keith Barbosa blev født i 1974 i The Bronx i New York, nøjagtig som hiphoppen selv. Han voksede dog op hos sin mor i New Jersey. Hans forældre var af puertoricansk og afroamerikansk oprindelse. Under en tumultarisk opvækst fandt han glæden ved at skrive rim, poesi og vittigheder. Allerede som teenager fik han et ry som en dygtig rapper, og i starten af halvfemserne skabte han med gruppen Art of Origin så megen opmærksomhed, at produceren og pladeselskabsmanden Rick Rubin fik øjnene op for ham.


Chino XL excellerede i potente punchlines, men spillede på flere strenge
Rick Rubin lancerede Chino XL på pladeselskabet American Recordings med albummet Here To Save You All i 1996. Allerede før albumudgivelsen skabtes der røre om rapperen, da selskabet indrykkede en annonce i hiphop-magasinet The Source med eksempler på Chino XL’s tekster såsom “I show more blind rage / than Stevie Wonder and Ray Charles wrestling in a steel cage” og “Like OJ getting married again – I take another stab at it”.

Det viste sig dog, at det var en helt anden linje, der skulle blive hans mest kontroversielle nemlig “Governmently engineered like Ebola for this rap garage sale / By this industry, I'm trying not to get fucked like Tupac in jail”. Tupac hørte verset og tog det så ilde op, at han føjede Chino XL til listen af fjender på det ikoniske diss Hit ‘Em Up.

Chino XL havde dog flere strenge at spille på end giftige svinere. Albummet indeholdt rørende sange om hans blandede ophav og omvendt racisme som “What Am I?” og karrierens største hit, kærlighedssangen “Kreep”, hvor han samplede Radioheads klassiker af samme navn. Nummeret om et forlist forhold, der ender i sammenbrud og stalking, var et imponerende eksempel på originalitet og storytelling og blev banebrydende for selvransagende rap.


Han krydsede klinger med sværvægtere som Big Punisher og Eminem over produktioner fra J-Dilla
I årene efter udgav han soloalbummene I Told You So, Poison Pen og Ricanstruction: The Black Rosary. Selvom de ikke fik samme opmærksomhed som debuten, blev de højtskattede hos hans kernepublikum, og han krydsede klinger med andre lyriske sværvægtere som Kool G Rap, Big Punisher og Tech N9ne. Desuden indeholdt I Told You So to produktioner fra superproduceren J-Dilla, hvilket har givet albummet et stort efterliv, når nye Dilla-fans opdager det. Sidste år udgav han albummet God’s Carpenter med produceren Stu Bangas, hvorpå han beviste, at han bestemt ikke havde glemt at fremføre rap med aggression og passion.  

Det var dog især, når han gav eksempler på sin skarpe pen, at den helt store opmærksomhed samlede sig om Chino XL. Særligt excellerede han i hiphopprogrammet The Wake Up Show på den californiske radiokanal 92,3 The Beat. Her var hans optrædener, ofte fremført a cappella så legendarisk, at folk i hele verden optog og delte dem, som var de rigtige sange. Det samme gjorde sig gældende for en ung Eminem, og da radiokanalen skulle have en temasang, ganske enkelt kaldet “The Anthem”, medvirkede såvel Chino XL og Eminem. 

Danmarks rap-elite samledes, da mesteren kom på besøg
I løbet af karrieren blev det blot til et enkelt danmarksbesøg. Det foregik i 2018 sammen med Immortal Technique i Pumpehuset. Det meste af den danske rap-elite var samlet for at opleve mesteren i levende live. Og han skuffede ikke. Chino XL entrerede lokalet fra bagtrappen og startede sin koncert midt i salen. Her kastede han om sig med punchlines midt i publikumshavet, mens hjemlige rap-legender som Per Vers nikkede anerkendende med nakken.


Da Chino XL endelig indtog scenen, startede han højtidelige med at kondolere til musikalske legender både fra rap- og soul-verdenen med ordene “Rest in peace Ol’ Dirty Bastard, rest in peace Big L, rest in peace Aretha Franklin” hvorefter han, fræk som en slagterhund, erklærede “but tonight… Rest in peace to this microphone!”

Nu er Chino XL selv blandt de afdøde legender. Han døde den 29. juli og efterlod sig kone og tre døtre. Og så efterlod han sig et skaberværk, hvor han karrieren igennem forfinede sit lyriske håndværk og frygtløst leverede punchline efter punchline, der vidner om, hvor dedikeret han var til forsvare titlen som en af hiphoppens allerskarpeste rimskrivere. 

Hvil i fred, Chino XL og hvil i fred til alle de mikrofoner, han dræbte.

“Inferiority complex, I got you carrying Glocks and tecs
And got you feeling hesitant to step on stage and represent
It's your complex that rips and wrecks your confidence
Creates paranoias inside of your mind when you rhyme
The term Chino's Latin, but I got black soul
Flows I create: Unforgettable like Nat King Cole”


  • Chino XL, 1974-2024

ANNONCE