Nyhed

Steve Albini er død

Den amerikanske producerlegende med utallige værker på cv'et er gået bort

Den amerikanske producer, sanger og musiker Steve Albini er død i sit hjem af et hjertefald, 61 år gammel, skriver Pitchfork, der har talt med ansatte i hans studie, Electrical Audio i Chicago.

Albini er bedst kendt som producer af en lang række album inden for den alternative rock, herunder klassikere som Pixies' Surfer Rosa (1988), PJ Harveys Rid of Me (1993), Nirvanas In Utero (1993) og mange, mange flere. Han producerede også enkelte danske album, nærmere betegnet Grinds Creampetal (1995), Ambers Putting All The Pieces Together (2004) og Phonovectras Too Young to Die (2006).

LÆS OGSÅ: TREDIVE ÅR EFTER: Her er historien om Kurt Cobain


Albini foretrak dog selv betegnelsen "tekniker" frem for "producer", da han mente, at hans primære bidrag var at stille mikrofoner op, og han var berømt for en rå og upoleret lyd. Han gjorde sig bemærket ved at nægte at modtage royalties for de plader, han producerede – noget, som ellers er almindeligt i branchen – men ønskede for hver produktion et engangsbeløb, som ifølge Pitchfork var ganske lavt for en producer med hans renommé.

LÆS OGSÅ: Nye stemmer i Joe Rogan-shitstorm: Producerlegende og Donald Trump melder sig på banen

Ud over sit producerarbejde var Albini også sanger og guitarist med mere i flere grupper. Mest kendt var han som medlem af støjrockgruppen Big Black, der var aktiv fra 1981-1986 og blev gendannet kortvarigt i 2006, og som medlem af en anden støjrockgruppe, Shellac, der blev dannet i 1992 og 17. maj udsender deres første album i 10 år, To All Trains, og havde planlagt en efterfølgende turné.


Steve Albini var uddannet journalist og arbejdede i sine unge år som musikjournalist.

Produceren var også en dygtig pokerspiller og har ved flere lejligheder vundet store summer.

LÆS OGSÅ: Stjerneproducer vinder formue i poker


Hør en playliste med nogle af Steve Albinis produktioner:

ANNONCE