Nyhed

Dansk dokumentar om ukrainsk komponist på vej

Filmen er en fortælling om komponisten som flygtede fra sit hjem under den russiske invasion

En musikdokumentar om den ukrainske komponist Victoria Vita Poleva og hendes forsøg på at genfinde sig selv og bevare sin kreative tilværelse på flugt fra krigen i Ukraine har premiere torsdag d. 24. oktober i Palads Biograf i København.

Den danske koncertpianist med ukrainske rødder Elisabeth Holmegaard Nielsen har sat karrieren som pianist på hold for en tid for at producere filmen Vita - Voices Of Life And Victory, der desuden er lavet i samarbejde med foreningen Nielsen Saloner, der støtter ukrainsk kultur i Danmark.

Ifølge en pressemeddelelse fra Ukraine House in Denmark finder filmoptagelserne sted på Vemmetofte Kloster, der gennem 300 år har ageret tilholdssted for kvinder i Danmark. Her fordyber de ukrainske kvinder sig i værkerne af Victoria Vita Poleva og med en koncert takker kvinderne de lokale for deres gæstfrihed.


I dokumentarfilmen bliver musikernes beretninger og den musikalske komposition forstærket af sort/hvid billeder fra det krigsramte Ukraine, som er taget af fotograf Jan Grarup. Billeder, der står i skarp kontrast til dokumentarist Torben Skjødt Jensens billeder af den danske provins.

Filmen skal, ifølge pressemeddelelsen, få seeren til at undre sig og stille spørgsmålene: "Hvilken skæbne venter de ukrainske kvinder i eksil? Hvad kommer til at ske med liv og karrierer for komponisten Victoria Vita Poleva, sopranen Mariana Golovko-Danchenko, cellisten Zhanna Marchinska og mange andre udøvende kunstnere? Hvornår ophører den tvungne adskillelse fra fædrelandet? Hvornår stopper denne blodige krig?

Filmens musikere, producer og instruktør vil være med til premieren, der finder sted
torsdag d. 24. oktober 2024 kl. 16:30 i Palads Biograf i København.


Allerede dagen efter, fredag den 25. oktober kl. 17:00 i Ukraine House, er det muligt at opleve en intimkoncert med musik af Victoria Vita Poleva, den 26. oktober kan man høre en artist talk om musikdokumentaren.

I sommeren udgav GAFFA en rejseberetning i ni kapitler fra en af arrangørerne af turnéen Ukraine Rocks, hvor et dansk metalband rejste rundt i det krigsramte land og spillede koncerter med lokale bands. Læs første kapitel af rejseberetningen her.

Her er de nominerede til prestigefuld EU-musikpris

ANNONCE