Nyhed

Musiker raser: Trump har nået højdepunktet af blasfemi

Trumps seneste musikvalg under bizart valgmøde møder modstand fra international musiker, der kalder brugen af sangen for "en skændsel"

Sanger og sangskriver Rufus Wainwright har fordømt Donald Trump efter den tidligere præsident brugte Wainwrights cover af Leonard Cohens ikoniske ”Hallelujah” under et politisk møde i Oaks, Pennsylvania. I en erklæring udtrykker den 51-årige musiker, at han er "forfærdet" over Trumps anvendelse af sangen og har kaldt det "højdepunktet af blasfemi". Det skriver mediet Pitchfork.

En hån mod sangens budskab
Republikanernes præsidentkandidat spillede nummeret under et politisk møde, hvor han i stedet for at tale dansede i en halv time - du læste rigtigt - mens flere forskellige sange blev afspillet. Washington Post har efterfølgende kaldt denne episode for "en bizar oplevelse".

Efterfølgende bemærkede Rufus Wainwright, at hans version af "Hallelujah" var blandt de spillede sange. Dertil understregede han, at sangen, modsat Trumps ry, beskrives som dedikeret til fred, kærlighed og accept af sandheden. Derfor anser han det som en decideret skændsel for budskabet, at republikanerne har brugt den til deres politiske møde. Wainwright udtaler: "Jeg håber, at Trump i det mindste vil tage sig tid til at lytte til sangens tekst og føle anger over sin handlinger," og tilføjer, at han dog "ikke holder vejret," hvilket betyder, han ikke har høje forventninger. Det skriver Pitchfork, og understreger, at den 51-årige musiker tidligere har bekendt kulør i årets valgkamp og været klar i mælet om, at han støtter Demokraternes vicepræsident Kamala Harris.


Musikere i opråb
Hændelsen er den seneste i en lang række af musikere, der har udtrykt utilfredshed med Trumps brug af deres musik uden tilladelse. Wainwright er derfor ikke alene om sin kritik. I løbet af kort tid har kunstnere som ABBA, Celin Dion, Beyoncé, Foo Fighters og Jack White alle bedt Trump stoppe brugen af deres sange ved hans valgarrangementer.

Tilbage i 2020 satte Rihanna også foden ned og skrev på X (dengang Twitter): "Hverken jeg eller mit folk ville nogensinde være ved eller omkring én af disse tragiske valgmøder". Dette opslag kom i kølvandet på, at hendes 2007 hit, "Don’t Stop the Music" blev brugt ved valgmødet, uddyber Billboard. Derudover fremhæver mediet, at også Ozzy Osbourne, Neil Young, Linkin Park, Guns ’N Roses, Brendon Urie fra Panic! at the Disco, Pharrell, Prince, R.E.M, Rolling Stones, Tom Petty og Steven Tyler også sagt fra overfor republikanernes uautoriserede brug af musik samme år.

Wainwright har – ligesom ovenstående - sendt et såkaldt ”cease-and-desist”-brev – som er et juridisk dokument, der sendes til en person eller virksomhed for at få dem til øjeblikkeligt at stoppe med en handling, der opfattes som ulovlig eller krænkende - til Trumps kampagne, hvor de kræver, at hans brug af "Hallelujah" stoppes øjeblikkeligt.


LÆS OGSÅ: Bruce Springsteen: Donald Trump er den farligste præsidentkandidat i min levetid

ANNONCE