Nyhed

Sofie1998 vil ikke have børn - ny single fortæller hvorfor

I en øm sang til sine forældre sætter Sofie1998 ord på det tabubelagte emne

”Jeg har skrevet en sang, der rummer fravalget af rollen som mor. Jeg tror sjældent,
det fører noget godt med sig at blive forælder, hvis man ikke har lyst,” fortæller Sofie1998 i en pressemeddelelse om sin nyeste single folk-country-pop nummeret "Marianne og Henrik".

Sangen er skrevet til Sofies forældre Marianne og Henrik, og er hendes måde at fortælle sine forældre om sin beslutning. For Sofie har spørgsmålet om børn nemlig længe været besvaret, men nu har hun blottet sine tanker.

”’Marianne og Henrik’ er en personlig sang til mine forældre om, at jeg ikke vil have børn. Sangen omfavner dét ikke at have lyst til at få børn, lysten til et friere liv, hvor man ikke er bundet af madpakkesmøring, dårlig søvn og at skulle være en stabil støtte i 20 år. Samtidig omfavner sangen også den tvivl, jeg bundærligt er bange for kommer, når jeg bliver gammel; nemlig tvivlen om jeg har valgt rigtigt,” fortæller Sofie.


Sofie fortæller også, at denne tvivl for alvor blev tydelig, da hun så en af sine bedsteforældre forsvinde til alzheimers, hvor hun i samme periode også iagttog, hvordan hendes børn var der for hende og hjalp hende den sidste tid. Det inspirerede linjen: “Den dag jeg bliver dement, i en seng på et plejehjem, vil der så være nogle til at synge mig afsted?”

Sofie1998 var at finde på dette års Spot Festival i Aarhus, men missede man hende der, kan man desuden finde hende rundt om i landet, når hun i løbet af efteråret opvarmer for Annika Aarkjær på hendes turné. 

Sofie er ikke den eneste danske kvinde, som overvejer ikke at få børn. En rapport udgivet af Rockwoll Fonden sidste år viste nemlig, at 8,8% af kvinder født mellem 1999-2003 mener, at det optimale antal børn er ingen børn. Desuden er fertilitetsraten i Danmark faldet drastisk siden 2008 og er lige nu på det laveste siden 1987. For Sofie1998 ligger fravalget i et tilvalg af mere frihed, men en rapport fra Kraka viser også, at mange unge kvinder i dag fravælger børn grundet bekymringer om klimaet. Deres undersøgelse viser nemlig, at hver fjerde kvinde overvejer ikke at bringe børn i verden grundet klimaforandringer.


Lyt til nummeret her:

 


HØR: Jacob Collier og Aurora i en rørende optræden for klimaet

ANNONCE