Nyhed

Ny måling viser skæv kønsfordeling i musiklivets ledelse

En måling af kønsfordelingen i musiklivets sektorer er netop offentliggjort for første gang

Mænd er stærkt overrepræsenterede i ledelsen blandt virksomheder i musikbranchen. Det viser tal fra Musiklivets Partnerskab For Bæredygtig Udvikling, der netop har offentliggjort en rapport om kønsfordelingen på tværs af musikbranchen fra 2023.

Målingen viser, at mænd i høj grad er repræsenteret i bestyrelserne og direktionerne, hvor kønsfordelingen bliver mere lige, jo længere ned i hierarkiet man kommer, hvor man ser en næsten lige fordeling i medarbejdergrupperne. Især blandt virksomhederne er kønsfordelingen skæv i ledelsen. Ser man på musikselskaber og musikforlag, består direktionen af 78% mænd og bestyrelsen af hele 91% mænd. Kigger man derimod på interesseorganisationerne er kønsfordelingen mere balanceret, og under kategorien "Uddannelse, undervisning og talentudvikling" ser man en næsten lige fordeling af mænd og kvinder repræsenteret i ledelsen.

Der er dog et stort engagement for at arbejde med ligestilling på arbejdspladsen. Målingerne viser nemlig, at hele 87% af de deltagende sektorer de seneste år har haft  fokus på at øge viden om diversitet i virksomheden eller organisationen, og at ingen har manglet opbakning fra ledelsen eller været i tvivl om, hvordan en balanceret kønsfordeling kan gavne virksomheden. 


Dog viser samme rapport også, at 53% af de deltagende føler, at manglende tid sætter en pind i hjulet på udviklingen. Derudover fortæller en tredjedel, at økonomi og mangel på viden forhindrer udvikling. 

Målingen er den første af sin slags og skal være med til at styrke en bæredygtig udvikling i branchen. Om målingen fortæller Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og del af styregruppen i Musiklivets Partnerskab, i en pressemeddelelse:

”Med rapportens nøgletal for kønsbalance har vi fået en nulpunktsmåling, der kan hjælpe os med at evaluere udviklingen i fremtiden – konstruktivt og faktuelt. Målingen skal udvides, så vi fremadrettet tilføjer flere målepunkter og flere respondenter til datagrundlaget."

GAFFA blev denne sommer en del af partnerskabet og forpligtede sig derfor til at arbejde med partnerskabets seks principper, der skal skubbe til forandring indenfor diversitet, mangfoldighed og ligestilling på arbejdspladserne. Læs om de seks principper her.


Rapporten bygger på frivillig selvrapporteret data fra 47 af ud af de daværende 65 partnere og er derfor ikke repræsentativ for hele musiklivet. 

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Fællesskaber og samarbejde kan styrke musikeres trivsel

 


ANNONCE