Nyhed

Lea Kampmann hylder det færøske sprog på nyt album

Lea Kampmann udgiver album, der sætter fokus på minoritetssprog i slowmotion

Den færøske sanger og sangskriver Lea Kampmann er aktuel med sit nye album, som er hendes første udgivelse på færøsk. Albummet har titlen Seinferð, som betyder slowmotion på færøsk. Ifølge pressemeddelelsen er albummet hendes forsøg på at sætte fokus på en fortælling om at finde tilbage til sig selv i sit eget tempo - og måske endda på sit eget modersmål.

Lea Kampmann retter nemlig fokus mod minoritetssprog i det danske rigsfællesskab med sit nye album, hvor alle sange er på færøsk. På Færøerne lærer man dansk i skolen allerede fra 3. klasse, men det færøske sprog er ikke på samme måde en integreret del af den danske kultur. Lea Kampmann oplever ofte en form for fremmedgørelse i sit andet hjem, når folk i Danmark tror, hun er hollænder, når hun taler færøsk. Lea Kampmann er født på Færøerne, men flyttede med sin familie til København, da hun var fem år gammel.

I 2021 deltog hun i det nordiske musikeksperiment Arctic Assembly i 2021, hvor 14 sangskrivere fra hele norden mødtes på et hostel i Nuuk for at skrive sange i fællesskab. Turen var med til at styrke hendes ønske om at udgive musik på færøsk, og Arctic Assembly skabte fællesskab, hvor deltagerne hver især fik muligheden for at udforske deres modersmål i en musikalsk kontekst.


Lea Kampmann fortalte dengang til GAFFA, at det gav noget særligt til musikken, at deltagerne brugte deres modersmål i sangskrivningen.

- Det er en styrke i, at de forskellige nordiske lande bliver repræsenteret, og måske især minoritetssprog som grønlandsk og færøsk. Når man synger på sit eget sprog, kommer der nogle helt andre følelser med ind i musikken, som i hvert fald for mig virker mere nært mit hjerte, sagde Lea Kampmann, som også fortalte, at hun opdagede flere ligheder mellem deltagerne. Både i kulturen og sproget.

Oplevelsen under Arctic Assembly, tabet af sin færøske mormor og et sygdomsforløb med stress inspirerede hende til at finde tilbage til sin kultur, sit sprog og sit hjem, som blev udslagsgivende for, at hun valgte at udgive et helt album på færøsk. 


Færøsk i slowmotion
Seinferð er skrevet i samarbejde med en anden færing, nemlig sanger og sangskriver Teitur. I pressemeddelelsen fremgår det, at de blev inspireret af et stormfuldt snevejr i Tórshavn. Mens sneen piskede mod ruderne, fandt de sammen inspiration til et opråb mod den fortravlede hverdag, stress og det hurtige tempo, der kendetegner vores samfund i dag

 “Seinferð er et indre oprør mod at tro, at man skal løbe lige så hurtigt som andre, når det ikke føles rigtigt for én selv”, lyder det fra Lea Kampmann. 

Teitur, der foruden at have skrevet albummet sammen med Lea Kampmann, optræder instrumentalt på albummet og har også været med til at producere det. Albummet er desuden mixet af Philip Weinrobe, der har erfaring med kunstnere som Leonard Cohen, Alanis Morissette og Adrienne Lenker - sidstnævnte er en af Lea Kampmanns største inspirationskilder. Albummets nordiske klang og nuancer trækker på både ældre  og nyere færøske sangskrivertraditioner. 


Lea Kampmann debuterede med sin ep Common Blue i 2017 og udgav sit første album If I ever made you cry, I'm sorry  i 2022, hvor GAFFAs anmelder gav det 4 stjerner. 

Hun kan opleves live det kommende efterår her: 
20/9 Fiskatykkið, Sandavágur, Færøerne
21/9 Nordens Hus, Tórshavn, Færøerne
27/9 Intim/stripped down releasekoncert i caféen i Nordatlantens Brygge, København
1/10 Releasekoncert i Koncertkirken,København
4/10 Frodes Folkehus, Vanløse
5/10 Releasekoncert i Nordatlantens Brygge, Odense

Hør selv det nye album nedenfor.


LÆS OGSÅ: Arktisk musikeventyr: Projektet fik mig til at se skønheden i at synge på mit eget lille sprog

ANNONCE