Nyhed

Massive Attack og Idles skal være med til at teste klimavenlig koncertrække

Koncertrækken blandt flere initiativer i livebranchen, som arbejder for mere bæredygtige musikoplevelser

Store begivenheder er typisk ikke specielt klimavenlige. Udstyr og mennesker skal fragtes mange kilometer, energi-ressourcerne er høje og bæredygtighed er nok ikke det første emne, der dukker op på nethinden, når man bare glæder sig til at opleve sine helt store idoler live. 

En weekend fyldt med musik skal nu være med til at forbedre måden, vi afholder musikkoncerter på. Kulturen skal være klimavenlig, og verdensstjerner som Massive Attack, Idles, Nile Rodgers og Chic er blandt hovednavnene i forsøget, som kaldes Act 1.5 Presents. 

Act 1.5 Presents er en koncertrække over tre dage, hvor publikums transportudledninger bliver reduceret, koncertstedet bliver drevet på vedvarende energi, arenaen er kødfri og sceneopsætningen er plug-and-play for at mindske CO2-udledning fra transport af sceneudstyr. Eventet bliver afholdt den 28. til 30. november i M&S Bank Arena i Liverpool. Det skriver blandt andet Pitchfork. 

FN udnævnte i går Liverpool, som den første "Accelerator City". Ifølge FN er titlen en anerkendelse af byens "imponerende engagement i innovation og regulering for hurtigt at dekarbonisere live musik- og tv-/filmproduktionssektorerne – begge vigtige dele af byens økonomi gennem flere års arbejde med Act 1.5". Koncertrækken Act 1.5 Presents i november blev offentliggjort i forlængelse af FNs anerkendelse. 

Massive Attack har gennem flere år samarbejdet med forskningscenteret Tyndall Centre for Climate Change Research om forskellige klimavenlige løsninger i liveindustrien. Senest afholdte bandet og forskningscenteret en stor endagsfestival i Bristol i august med navnet Act 1.5, hvor maden var vegansk, publikum blev opfordret til at tage cykel eller offentlig transport og biler på pladsen kørte på el.

"Vores seneste show i Bristol viste uden tvivl, at store live-musikbegivenheder kan være i overensstemmelse med Paris 1.5 (...). Publikum tager forandringen til sig med entusiasme," udtaler Massive Attacks Robert Del Naja i en pressemeddelelse ifølge Pitchfork. Paris 1.5 henviser til Parisaftalens mål om at forhindre global opvarmning på over 1,5 grader.

Ved koncertrækken Act 1.5 Presents i Liverpool vil den første frigivelse af billetter blive solgt til lokale i Liverpool med et gebyr, der giver køberne ubegrænset adgang til offentlig transport på koncertdagen. På den måde vil eventet forsøge at mindske CO2-udledning fra fan-transport. Koncerterne slutter desuden allerede klokken 22.00, så der stadig er mulighed for at komme hjem med offentlig transport. Den anden frigivelse af billetter for fans udenfor Liverpool vil også blive solgt med opfordringen om at tage offentlig transport til byen. 

Flere initiativer med grøn omstilling i livebranchen
Massive Attack og Liverpool er ikke de eneste i musikbranchen, der har fokus på at skubbe til den grønne omstilling. Coldplay mere end halverede deres CO2-udledning på deres seneste verdensturné. Her rejste bandet blandt andet i tog, og fans kunne bidrage til at sænke klimaaftrykket ved at danse på et kinetisk gulv, der omdannede bevægelsesenergien til elektricitet. 

Herhjemme har aarhusianske Northside Festival fået en del medieomtale for deres grønne initiativer, der blandt andet gjorde dem til first-movers, da festivalen blev plantebaseret i 2022. I dag arbejder de for at være blandt Europas mest bæredygtige festivaler. 

I maj og april kan man opleve Lucky Lo på sin soloturné, som også bliver klimavenlig, da hun rejser rundt i landet med offentlig transport. Læs mere om det her. 

LÆS OGSÅ: Dansk festival vil efterlade pladsen i bedre stand, end da festen gik i gang

ANNONCE