Nyhed

Musikeren der bragte bossa nova til verden er død

Han skabte en bro mellem brasilianske og vestlige musiktraditioner, men er nu gået bort efter længere tids sygdom

Sérgio Mendes, den brasilianske musikpioner der gjorde bossa nova og samba til globale hits, er død i en alder af 83 år. Mendes døde torsdag i Los Angeles, omringet af sin familie, efter et langvarigt sygdomsforløb mod covid-19, skriver BBC.

Født i den brasilianske by Niterói i 1941, begyndte Mendes sin musikalske karriere med klassisk klaverspil og drømte som ung om at blive koncertpianist. Men da han hørte Dave Brubecks jazznummer ”Take Five” i 1956, ændrede hans liv sig for altid. Oplevelsen førte ham til natklubberne i Rio de Janeiro, hvor han blev en central skikkelse i bossa nova-bevægelsen med hits som "Mas Que Nada", der blev en global sensation.

I løbet af sin musikalske karriere optog han over 35 album, hvoraf mange af dem opnåede guld- eller platinstatus i USA. Han solgte millioner af plader og modtog i 2012 en Oscar-nominering for co-writing af titelsangen ”Real in Rio” til animationsfilmen Rio. Dermed opnår hans musikalske aftryk også at omfavne alt fra de solbeskinnede, brasilianske melodier til de mere moderne samarbejder med blandt andet Black Eyed Peas, Fergie og Will.i.am.


Sergio Mendes lagde så sent som sidste år vejen forbi Danmark, da han gæstede Heartland Festival. Blot et år senere efterlader musikeren nu sin kone, Gracinha Leporace, og deres fem børn.

ANNONCE