Nyhed

Lidt for udsolgt

Anmeldelse af Spot 08-festivalen, Musikhuset Århus, 10. maj (dag 1)

Første dag på Spot 08 bød på spændende ny nordisk musik - men arrangementet var tæt på at blive trampet ned af sin egen succes.

Den største nyhed ved Spot 08 var ikke at finde i programmet eller på scenerne, men på tilskuerpladserne. For første gang var der fuldstændig udsolgt på forhånd, og den slags publikumstække har Spot ikke været forvænt med – festivalen har altid været et prisværdigt initiativ og en god lejlighed til at tjekke de nye danske bands ud, men har også ofte tangeret det indspiste.

I år vrimlede det med betalende publikummer overalt; især vimsede der ukarakteristisk mange små letpåklædte piger omkring. Det gav nyt liv til festivalen, og selv de mindre kendte bands kunne opleve at stå over for et stort og dedikeret publikum, hvilket flere helt tydeligt nød i fulde drag. Herligt at opleve så meget interesse omkring nye og forholdsvis uprøvede navne.

Dog havde publikumstilstrømningen også sine ulemper. Især fordi arrangøren Dansk Rock Samråd (ROSA) syntes at have solgt billetter til flere tilskuere, end der egentlig kunne klemmes ind i Musikhuset. Særligt den næstmindste scene, Filuren, var det ofte umuligt at komme ind til, fordi man af hensyn til brandsikkerheden kun ville lukke så og så mange ind – og så fordi der ofte var prioriteret helt forkert: Under Junior Senior-koncerten stod der flere uden for døren end foran scenen. En lille tommelfingerregel til arrangørerne: Hvis det bliver spillet på P3, skal det på en stor scene!

Også Bagscenen – festivalens mindste – var problematisk, dels fordi man skulle gennem Store Sal (og køen foran dens indgang) for at komme derned, dels fordi scenen ikke var hævet over publikum – man kunne sjældent se noget som helst, med mindre man kæmpede sig frem til forreste række. Endelig var Foyer-scenen en blandet fornøjelse for kunstnerne: Under de mest populære koncerter fungerede den udmærket, men de mindre tilløbsstykker havde meget svært ved at etablere en stemning omkring scenen, og Dish-arrangementet – der ellers bød på noget lækkert DJ-arbejde – måtte finde sig i næsten helt at undvære et publikum.

Når alt det er sagt, bød fredagens Spot-program på mange gode og spændende navne. Under Byen var intense og vedkommende som altid, norske Krøyt var avantgardistiske og sære på sådan en lidt midthalvfemser-agtig måde – men havde i hvert fald en glimrende xylofon-spiller at prale af – og finske The Crash udviste godt popøre. Universal Funk var dansabelt og lækkert, Raveonettes var råt og medrivende, og færingen Teitur bød igen – som på Spot 06 – på en stilfærdig oplevelse af de helt store. Han skal nok blive til noget, den dreng.

Wynona var velspillende og oplagte, men undertegnede var lige gået glip af Junior Senior – nok den koncert, jeg havde set frem til med størst forventning – og var ved at være lidt ond i sulet. Det kunne norske Briskeby heller ikke rette op på, trods deres gode melodier og rock’n’roll-attituder. Mikael Simpsons sange klarede overførslen fra iMac’en hjemme i soveværelset til koncertsalen med glans – men kæresten ville vældig gerne se Saybia, så vi måtte videre.

Her kunne man mod forventning komme ind, og således opløftede gik vi en times solid rock-koncert i møde. Derefter var der ikke andet at gøre end at vende hjem og gøre dagens regnskab op: Jeg var gået glip af 3 ud af de 10 koncerter, jeg havde prioriteret at se – og mens 7 ud af 10 vel ikke er direkte dårligt, er det heller ikke godt nok. Det burde være muligt at se samtlige ti – og helst uden konstant at stå i kø.

Anmeldelse af Spot 08 lørdag
ANNONCE