Nyhed

Nyt forsøg på at stoppe fildeling over nettet

Stjerner stiller op i reklamekampagne

Nogle af verdens største pladeselskaber, Warner, Universal, Sony, EMI og BMG, vil i et samarbejde med Music United For Strong Internet Copyright (MUSIC) i de kommende uger endnu engang prøve at overbevise sine kunder om, at fildeling over nettet som regel er tyveri fra artisten.

I første omgang vil budskabet være at se på amerikansk tv, hvor nogle af selskabets største og rigeste artister, såsom Madonna (billedet), Britney Spears, Nelly og Missy Elliott, vil medvirke i disse reklamefilm. Der håbes på, at de store stjerner vil kunne nå målgruppen, yngre musikelskere, som er vokset op med Napster og andre fildelingstjenester på nettet.

Kampagnen findes også i en trykt udgave, hvor teksten lyder ”Who Really Cares About Illegal Downloading?”, og svaret er en liste på næsten 90 navne, alle fra den tunge og storsælgende ende, blandt andre Eminem, Madonna, The Dixie Chicks, Missy Elliott, Elton John, Sting, Phil Collins, Luciano Pavarotti, Brian Wilson, Britney Spears, Nelly, Marilyn Manson, Busta Rhymes, P. Diddy og Natalie Cole.


”Vi vil fortælle folk, at det at stjæle musik over internettet er det samme som at gå ind i en butik og tage en cd med uden at betale for den,” fortæller pladeselskabernes amerikanske brancheforening RIAA’s chef Hilary Rosen til Reuters.

RIAA har afsløret, at mere end 2,6 milliarder musikfiler hver måned bliver illegalt downloadet fra nettet. Mange mener, at den yngste generation ikke tænker på ophavsret og får den idé, at musik er gratis i den grad, at den er tilgængelig over nettet og ikke tilhører nogen.

Blandt argumenterne mod tiltaget af gratis musikdeling over nettet er de globale faldende musik-salgstal. Et argument, som pladeselskaberne ofte benytter, selv om mange mener, at grunden kan være, at de fleste købere allerede i 80’erne og 90’erne fik opgraderet deres vinyl-samling til cd og derfor gjorde cd-salget unaturligt højt i denne periode. En anden kan være, at hver gang salget falder, stiger priserne på ny musik.


Flere analytikere samt artister som blandt andet Prince, Chuck D., Beastie Boys og Weezer mener ikke, der er nogen vinding i at forsøge at låse musik inde på cd’er med krypteringer. I stedet bør man bruge internettet som en effektiv mediekanal og satse på nye forretningsmodeller tilpasset den digitale tid. Flere artister håber også på en mere direkte handelsmetode med deres kunder og på den måde undgå fordyrende mellemled som distributører og pladeselskaber.


ANNONCE