Nyhed

Mulig bombe i Wig Wam-sagen

Niels Lindgreen ændrer efter to år forklaring. D-A-D og Thomas Helmig var fuldt medansvarlige for Wig Wam-miseren. Er retten enig, kan artisterne i værste fald gå konkurs.

I et længere solointerview med Thomas Søie Hansen fra Berlingske Tidende i dag, ændrer Niels Lindgreen efter to år forklaring. Han frasiger sig eneansvaret for Wig Wam-konkursen og langer kraftigt ud efter sine tidligere samarbejdspartnere, Thomas Helmig og D-A-D.

"Vi mener, det er bedst, at du går ind og tager hele skylden". Sådan omtrent husker Lindgreen ordlyden af D-A-D’s advokat Lennart Ricards uforbeholdne opfordring på et skelsættende møde hos advokaterne Lassen & Ricard d. 13. august 2002. En uges tid efter, at Wig Wam var endelig aflyst. Til stede var D-A-D, Helmig, Lindgreen og alle parters advokater. Lindgreen udtaler nu, at meldingen og beslutningen var klar: "Du tager lorten og så kører vi videre som normalt".

Med "normalt" mener Niels Lindgreen, at aftalen var, at han tog aben, hvorefter han med D-A-D og Helmigs hjælp – altså fortsat samarbejde og turnévirksomhed – fik mulighed for at rejse sig igen. Intet skriftligt blev nedfældet ved mødet, hvilket ifølge Lindgreen var normen blandt de gamle samarbejdspartnere. Som på de succesfulde koncerter i Forum året forinden – med bl.a. Helmig og D-A-D som topnavne – var samme treenighed arrangør og koncertafvikler, hvor Rock On fik de 20% og musikere strøg med de resterende 80. Hhv. Helmig og D-A-D havde selv lejet Forum og stod for alle udgifter. Ifølge Lindgreen blev samme model overført til Wig Wam, den drøm om kvalitetsturnéer, som ikke mindst D-A-D havde arbejdet på i 10 år.


Brudte løfter
Ifølge Lindgreen fik han aben, hvorefter først D-A-D og senere Helmig sprang fra den mundtlige aftale og droppede samarbejdet med den krakkede Rock On-dirketør, der i mellemtiden var blevet ansat hos DKB/Motor. Her var tanken, at Lindgreen skulle opbygge en ny stærk dansk afdeling med de to nævnte guldkalve i front. Det viste sig imidlertid umuligt, bl.a. grundt Lindgreen/Wig Wam-sagens kontinuerlige badwill. Kulmination blev, at Lindgreen blev fyret i torsdags, og nu har valgt at tale ud, da han i følge sig selv ikke længere har en arbejdsgiver at tage hensyn til.

Såvel Helmigs som D-A-D’s advokater afviser totalt Lindgreens udlægning af sagen og fastholder, at der på intet tidspunkt var tale om nogen studehandel på mødet d. 13. august 2002. Helmigs advokat, Tina Reisman, citeres for at kalde det "den største løgn, hun nogensinde har hørt." Det bliver sandsynligvis retten, der skal afgøre, hvem af parterne der har uld i mund. Og ifølge dansk retspleje kan et mundtligt tilsagn være lige så bindede som et skriftligt. Og bliver D-A-D og Helmig kendt medansvarlige for Rock On Aps konkurs, lyder det samlede erstatningskrav på 28 millioner klingede danske kroner, som 250 kreditorer har indgivet.

Helmigs tre selskaber viste sidste år et samlet overskud på 6,4 millioner kroner. D-A-D’s selskabskonstruktion er mindre gennemskuelig, men ifølge adskillige kilder tæt på bandet har de gamle "ko-punkere" ingen opsparing eller likvider af nævneværdig slags. Men en forestående Grøn Koncert-turné, med et (ifølge Berlingske Tidene) koncerthonorar på 7 x 400.000 kr., plus en nyligt indgået – eftersigende særdeles lukrativ – pladekontrakt med EMI, nyt album til efteråret og efterfølgende koncertturné, kan der pludselig være noget at komme efter.


Falsk vidnesbyrd
Helmig og D-A-D’s sag belastes yderligere af meget af den presseomtale, som huserede op til Wig Wam, bl.a. i GAFFA, hvor Helmig udtalte, at en given fiasko kunne koste ham bil og hus. Tilsvarende støtter tidligere Wig Wam-pressemedarbejder Annette Jacobsen op om Lindgreens udlægning om, at ingen var i tvivl om, at alle tre parter var sammen om alt i projektet og udtaler til Berlingske:

"Musikerne var jo med, hver gang noget skulle godkendes, fra logo til farverne på lamperne i baren". Berlingske skriver tilsvarende, at kilder tæt på projektet, som har valgt at være anonyme, samstemmende bekræfter tesen om, at Rock On, Helmig og D-A-D var ligeværdige arrangører af Wig Wam. En andet kuriøs sideeffekt i sagen er, at Niels Lindgreen risiker at blive dømt for falsk vidnesbyrd, nu hvor han efter to år skifter forklaring.

Det er hverken lykkes Berlingske eller GAFFA.dk at få en udtalelse fra Thomas Helmig eller D-A-D. Sidste kapitel om Wig Wam-mareridtet er tilsyneladende langtfra skrevet endnu.



ANNONCE