Nyhed

GAFFA.dk til Musiikki & Media festivalen i Finland

Finlands vigtigste musikbranche festival Musiikki & Media er netop blevet afholdt for 15. gang i byen Tampere nord for Helsinki. GAFFA.dk var med.

Den årlige finske musikbranche festival Musiikki & Media er Finlands pendant til de store internationale musikmesser som MIDEM i Cannes, South by Southwest i Texas, Popkomm i Tyskland og SPOT i Århus. Her er – som det altid hører sig til på denne slags festivaler – masser af showcases med upcoming artister, paneldiskussioner og diverse meet’n’greets. Men her hører ligheden med de førnævnte festivaler også op. Musiikki & Media er nemlig udelukkende en finsk festival, hvor der kun optræder finske artister, og hvor den finske musikeksport er i fokus.

Rivende udvikling
Det manglende internationale program gør selvsagt, at det ikke ligefrem vrimler med udenlandske branchefolk og medier på festivalen. I år er der dog flere udlændinge end normalt, og det skyldes først og fremmest, at den finske musikscene i disse år er ude i en rivende udvikling. Musikalsk set har Finland altid været domineret af finsksyngende artister og haft svært ved at gøre sig internationalt bemærket sammenlignet med andre skandinaviske lande som Sverige, Island og Norge. Men i de senere par år har finske grupper som The Rasmus og HIM haft massiv succes, solgt millionvis af album i hele Europa og for alvor placeret Finland på det musikalske Europakort.

Succesen har gjort at Finland pt. summer af musikalsk stolthed og har en ganske imponerende talentmasse at gøre godt med. Lige nu er vidt forskellige navne som Tigerbombs, Paleface, Killer, The Crash, The Flaming Sideburns, Don Johnson Big Band, The Latebirds og Sister Flo på vej ud over stepperne, hvoraf flere har internationalt potentiale.

Reception & Galla Show
Den to dage lange Musiikki & Media festival i Tampere starter for GAFFA.dk´s udsendte med at deltage i en international gæste reception på byens rådhus sammen med andre udenlandske musikfolk og arrangørerne af Musiiki & Media. Her bliver vi præsenteret for hinanden og får serveret finske specialiteter som syltede agurker med honning og frikadeller med blåbær syltetøj. Alt sammen skyldes ned med et par velvoksne vodkadrinks.

Herefter går turen i samlet trop til det gamle pakhus Tullikamari Pakkahuone, hvor aftnens stort anlagte Industry Awards Galla Show skal foregå. Industry Awards er en slags omvendt Grammy Awards, hvor priserne ikke går til artisterne og musikerne, men til alle de bagmænd, der i det daglige får musikken til at køre. Gennem den godt fire timer lange prisuddeling med tilhørende galla middag bliver der således udelt priser i 15 forskellige kategorier som årets musikjournalist, årets manager, årets pladeforretning etc.
De lange takketaler og oplæsninger af de nominerede bliver kun afbrudt af enkelte musikalske indslag, hvor bl.a. et acapella band leverer udgaver af Prince´s Kiss og Dire Straits’ Walk of Life. Derudover bliver scenen pludselig overtaget af en usandsynlig fuld og slingrende mand, der midt i en prisoverrækkelse kaprer mikrofonen og giver sig til at synge Summertime til salens udelte begejstring. Da hele showet foregår på finsk, kan det ikke undgå at virke en smule urkomisk for GAFFA.dk’ s udsendte, der hele aften igennem ikke forstår meget af hvad der foregår.

Trip-hop & nu-metal
Efter Award showet er det endelig blevet tid til aftnens koncerter. Første stop er på spillestedet Tulliklubbi, hvor bandet Rinneradio går i gang. Rinneradio spiller en sær form for trip-hop-agtig nu-jazz blandet med electronica, dub og en hyperenergisk violinist. Bestemt ikke uinteressant, hvis man er til Tricky og Massive Attack.

Næste stop er på klubben Telakka, der er et lille, lavloftet værtshus, der minder om Loppen i mini format. Her spiller først de lokale rock-helte Viewmasters, og derefter det bløde nu-metal band Poets Of The Fall, der har haft stor succes med singlen Late Goodbye fra computerspillet Max Payne 2. Poets Of The Fall er et af Finlands nye store musikalske håb, fortæller Playground Music’ s PR pige mig inden showet går i gang. Og man må da også sige, at begejstringen er stor hos det talstærke fremmødte publikum, hvoraf flere må vente forgæves i køen ude på gaden. Musikalsk er der dog ikke meget nyt at komme efter. De 3 fyre har skam en god energi, men det hele minder lidt for meget om bands som Linkin Park og Nickelback til at blive rigtigt spændende.

Ikke de store oplevelser
Aftnens sidste koncert er med gruppen Office Building klokken to om natten i natklubben på Hotel Ilves. Office Bulding spiller en herlig, skramlet finsk udgave af americana, country og støjrock med referancer til bl.a. Nick Cave og Sonic Youth og med en forsanger, der har en gylden stemme a la Neil Young. Smukt og storladent og klart aftnens bedste bud på et originalt finsk band.

Samlet set bød fredag aften nu ikke på de store musikalske oplevelser. Men med bands som Office Building er der håb forude om nogle spændende koncerter senere på festivalen. Mere om dem senere.

Se desuden hele festivalprogrammet på www.musiikkimedia.fi/en

ANNONCE