Nyhed

Årets jazznavne kåret

DMA Jazz 2006 afviklet uden jazzpolitiets indblanding

Hvis det var jazz i en mere traditionel forstand, man havde forestillet sig blive præmieret fredag aften ved DMA Jazz 2006, måtte man se sig selv blive skuffet. For priskomitéen viste sig at være aldeles åben over for nyere, mere moderne impulser. Meget betegnende kunne den unge guitarist Jakob Bro således se sig præmieret for Årets danske cross-over jazzudgivelse og for Årets danske jazzudgivelse med et og samme album. Men komitéens åbenhed var også dét, der skabte fremdrift og fornyelse i arrangementet og forhåbninger til genrens fremtid.

Endnu engang var Master Fatman den – i mere end én forstand – store konferencier i Store Vega. En på én gang vidende og vittig, ironisk og selvironisk, beleven og blæret personage, som med stor sikkerhed og sjove indslag førte publikum, lyttere, seere, musikere og prismodtagere igennem et tre timer langt arrangement, som især strålede med striben af suveræne sceneoptrædener. Aftenens hovednavn var ingen ringere end den amerikanske bassist Marc Johnson, som også blev præmieret for Årets nye internationale jazzudgivelse. Aftenens aldeles mest overbevisende navn var dog æresprismodtageren, Palle Mikkelborg, som mesterligt spillede igennem en af Christoffer Møllers kompositioner. Men også yngre, danske himmelstormere så som Jazzkamikaze, Kasper Villaume, Mold, Jakob Bro og Once Around The Park – for blot at nævne nogle – gjorde deres til at løfte og variere aftenens program med et højt teknisk og kunsterisk musikalsk niveau.

Arrangementet afspejlede for det første, at niveauet på den danske jazzscene bliver højere og højere i disse år, herunder at der til stadighed bliver udklækket nye, nysgerrige talenter til scenen. Arrangementet afspejlede for det andet, at der på den danske jazzscene er en tiltagende åbenhed over for andre impulser end dem, der traditionelt udgår fra scenen. I dén forstand fremstår tidens jazzmusik – også den, der blev udøvet fra scenen i Store Vega eller præsenteret som oplæg til prisuddelingerne – revolutionær, rask og rørig. Og dét lover godt! For måske er jazzpolitiets dage dermed talte.



Vindere af DMA Jazz 2006:
Årets nye danske jazznavn: Mikkel Hess for Hess Is More: Tip Top Dynamo
Årets danske vokaljazzudgivelse: Annars Är Det Tyst af Sekten
Årets nye internationale jazzudgivelse: Shades of Jade af Marc Johnson
Årets danske cross-over jazzudgivelse: Sidetracked af Jakob Bro
Årets danske jazzudgivelse: Sidetracked af Jakob Bro
P2 Jazz Prisen 2006: Jonas Vestergaard
IFPIS Ærespris: Palle Mikkelborg
Årets danske jazzudgivelse ifølge Jazzspecial: Hands af Kasper Villaume Trio

ANNONCE