Nyhed

Ny sammenslutning for uafhængige pladeselskaber

Merlin skal sikre, at de uafhængige selskaber økonomisk behandles på lige fod med de store

I forbindelse med den netop afsluttede branchefestival MIDEM i Cannes, offentliggjorde en række independent labels en ny samarbejdsaftale i forsøget på at vinde en større del i det digitale salg af musik. De små er gået sammen og har skabt et agentur ved navn ”Merlin”, der skal sikre økonomisk rimelige licensaftaler med digitale udbydere af musik og communities såsom MySpace og YouTube.

De uafhængige pladeselskaber står på verdensplan for 30% af musiksalget, og sammenslutningen omtales allerede nu som det femte major label, sammen med giganterne Universal, Sony-BMG, EMI og Warner.
Det er YouTube og MySpaces anvendelse af copyrighted musik, der har været baggrund for dannelsen af Merlin. De fire store selskaber har truet med sagsanlæg, hvis ikke MySpace og YouTube indgik licensaftaler omkring musikken, og det er tilsvarende aftaler Merlin argumenterer, at de mindre selskaber ligeledes har krav på.

I praksis betyder det, at Merlin bliver en samlet repræsentant for indiemusikken, når der skal forhandles om hvor stor en del af kagen de mindre kunstnere skal have i forbindese med salg af musik gennem iTunes eller andre digitale udbydere, og hvilken form for kompensation fx MySpace skal betale til pladeselskaberne. Det betyder samtidig, at iTunes slipper for at forhandle med alle uafhængige selskaber, men kan forholde sig til én samlet aftale.

Da den ulovlige kopiering af musik stadig er et problem, og de klassiske branchemodeller i øjeblikket står for fald, skal skridtet nok også ses som en fremtidssikring i forhold til kommende typer onlinesalg. I fremtiden vil markedet se nye forretningsmodeller dukke op, hvor økonomien er funderet i fx reklame- og sponsorindtægter. Og så vil flat-fee-systemet - et licenssystem, hvor brugerne betaler en fast pris for al den musik de har lyst til, som vores tv-licens - formentlig vinde større indpas. I den type aftale er det givet, at der er brug for et organ som Merlin, til at sikre de uafhængige selskaber en fair del af den samlede indkomst.

Merlin er en non profit, økonomisk privat funderet organisation, med hovedsæde i London.

ANNONCE