Nyhed

Dansk digitalt musikfremstød i Ghana

Det digitale andelsselskab DiGiDi hjælper ghanesiske musikere med fair trade-distribution

Det danske digitale andelsselskab DiGiDi har netop indgået et samarbejde med en række ghanesiske musikere, så disse fremover kan få en ordentlig betaling for deres musik, der nu bliver tilgængelig digitalt over hele verden.

11. november tog fire repræsentanter fra DiGiDi til Ghana. Formålet var at skabe kontakt til de ghanesiske musikere inden for genrerne hiplife og highlife samt at lægge sidste hånd på etableringen af DiGiDis datterselskab, DiGiDi Ghana.

– Det er et forsøg på at få musikken ud i verden, fortæller Sophie Egede-Schrøder til GAFFA.dk og fortsætter: – Vi regner med, at langt størstedelen af musikken vil blive solgt uden for Afrika, for i Afrika har den digitale kultur jo ikke slået nær så meget igennem som i Vesten.

Etableringen sker i tæt samarbejde med både Danida og Verdensbanken, der ud over den administrative og økonomiske støtte vil fortsætte arbejdet lokalt, når repræsentanterne vender tilbage til Danmark fredag den 23. november.

Introduktionen af DiGiDis globale distributionsnet sker efter Fair Trade-principperne og vil betyde, at ghanesiske musikere ifølge DiGiDi fremover vil kunne leve af deres musik. Her, hvor en dagløn er omkring 60 kroner, tæller de 6 kroner, som de tjener per nummer, rigtig meget, fortæller DiGiDi i en pressemeddelelse.

I Ghanas hovedstad Accra er første uploadcenter klar til at modtage musikerne, medlemstallet i andelsselskabet har rundet 50, og de første numre ligger parat til download.

DiGiDi er et non-profit andelsselskab, der er ejet af musikere og andre kreative i Danmark og udlandet. Blandt bagmændene kan nævnes Jens Rud fra Dodo And The Dodos. DiGiDi uploader musik til deres distributionsnet for de kunstnere, der har købt en andel i selskabet, hvorefter kunderne kan downloade numrene enkeltvis eller sammensætte et helt album. Omkostningerne er meget små, og andelshaverne får op til 80 procent af omsætningen.

Hiplifte er ghanesisk fusionsmusik opstået på baggrund af hiphop og highlife. Highlife er en ghanesisk form for hurtig jazzet kendetegnet ved en stor horn- og guitarsektion. Det kan nærmere beskrives som et mix af dancehall, reggae og ghanesisk highlife-musik. Sproget i hiplife er oftest ga og twi, som begge er afarter af kwa-sprogstammen i Ghana. Musikken er i de senere år blevet meget populær i England, USA, Canada og Tyskland.

Læs mere om DiGiDi

Læs mere om hiplife-musikken og hør musikeksempler

ANNONCE