Nyhed

Reggaestjernen Lucky Dube myrdet

Sydafrika er i landesorg over den chokerende nedskydning i en forstad til Johannesburg

Den sydafrikanske reggaelegende Ermelo ”Lucky” Dube blev onsdag aften myrdet uden for et familiemedlems hjem for øjnene af sine børn. Ifølge de sydafrikanske medier blev den 43-årige Lucky Dube udsat for et kidnapningsforsøg, mens han var ved at aflevere børnene hos noget familie og blev skudt i processen.

Reggaestjernen forsøgte tilsyneladende at komme væk, men var dødeligt såret af kidnapperne, der havde forsøgt at stjæle hans bil. Han døde lige efter. Det er en 25-årig karriere uden sidestykke, der hermed får en brat afslutning. Tragisk nok lider Dube dermed samme skæbne som sit store idol, det gamle Wailers-medlem, Peter Tosh, som blev skudt ned på Jamaica som 43-årig for 20 år siden i september 1987.

Lucky Dube fik oprindelig sit kælenavn af sin mor, da han overlevede som lille på trods af sygdom. Han blev den første afrikanske reggaestjerne, og var på niveau med Elfenbenskystens Alpha Blondy, når det gjaldt popularitet. Samtidig var han fra starten stærkt optaget af uretfærdighed i samfundet og markerede sig tidligt i kampen mod apartheid.

Dengang spillede Dube den musikstil, som var udbredt i de sydafrikanske townships, nemlig mbaqanga, den hurtige stil med de fejende smukke vokaler, de sirlige guitarløb og den smittende rytme. En musik, der har klar reference til zulufolkets traditioner. Det blev til fem album, inden han gik over til udelukkende at spille den musik, som var i hans hjerte. Siden spillede han udelukkende sin karakteristiske rootsreggae.

Allerede debutalbummet inden for reggae, nemlig ”Rasta Never Die” fra 1984, blev censureret for sine stærkt kritiske tekster, og Dubes store gennembrud kom i 1989 med albummet ”Prisoner”. Dertil kom et spektakulært sceneshow, samt en naturlig karisma, som vi kunne bevidne adskillige gange her i landet, ikke mindst da han spillede på Roskilde Festival i 2002.

Lucky Dube nåede at indspille 25 album på sprogene zulu, engelsk og afrikaans i løbet af det kvarte århundrede, han fik. Specielt var 1996 et stort år, hvor Lucky Dube blev behængt med internationale priser, blandt andet for ”bedst sælgende afrikanske artist”.

I 2006 indspillede han sit sidste album med titlen ”Respect”. Man kunne bare ønske, at han også havde fået den respekt onsdag aften. Reggaestjernen Lucky Dube efterlader sig sin nye kone og syv børn, deriblandt et barn på bare 3 måneder.
Han vil blive savnet.

Lucky Dubes hjemmeside

ANNONCE