Nyhed

Kate Bush sagsøger Søren Rasted

Den engelske sangerinde synes, "Det Bedste Til Sidst" minder lige rigeligt om hendes "Running Up That Hill"

(Nedenstående nyhed var en aprilsnar!)

Det blev færøske Linda, der 27. marts vandt årets udgave af DR's stort anlagte talentshow X Factor, og i sidste udsendelse kunne man høre både hende og Alien Beat Club optræde med sangen "Det Bedste Til Sidst", der er skrevet af Aqua- og Hej Matematik!-manden Søren Rasted.

Versionen indspillet af Linda Andrews kan allerede købes som digital download, og det forventes, at et efterfølgende album kommer til juni, og så skulle alt jo være godt. Men nu er der kommet skår i glæden, efter at en debat om vindersangens originalitet blev startet på GAFFA.dk umiddelbart efter annonceringen af Linda som vinder. Her påpeger flere brugere nemlig lighederne mellem "Det Bedste Til Sidst" og Kate Bush-hittet "Running Up That Hill" fra 1985. Også hos Ekstra Bladet har man lagt mærke til sammenfaldet, og her har man lagt en video op, hvor man har blandet de to sange.

Reaktionen på de danske beskyldninger er kommet hurtigt, og nu kan sangerindens pladeselskab EMI Music meddele via en pressemeddelelse, at Kate Bush vil lægge sag an mod sangskriveren Søren Rasted for plagiat. Sagsanlægget kommer kun to måneder efter, at Rasteds duo Hej Matematik! var involveret i en sag, der inkluderede YouTube, R.E.M. og pladeselskabet Warner Music omkring sangen "Walkmand", der ifølge folkene bag YouTube mindede lidt rigeligt om R.E.M.-hittet "Supernatural Superserious".

I et interview med Ekstra Bladet udtaler Søren Rasted, at han efter at have sammenlignet de to sange kan konstatere, at de har to toner tilfælles, men at der på ingen måde er tale om plagiat:

"Jeg har aldrig sat mig ned og hørt en sang, og tænkt 'den er fed, den må jeg da lave'. Der er produceret seks millioner sange, så det er næsten utænkeligt, at man ikke lyder en lille smule som noget andet, når man laver en sang".

Men den vurdering er Kate Bush altså ikke enig i. I pressemeddelelsen forlyder det, at den pressesky sangskriver tager sagen meget seriøst, og at hun håber at få stoppet brugen af Rasteds sang hurtigst muligt. Hun udtaler:

"Jeg ønsker ikke at blive associeret med hverken Aqua eller X Factor og ser derfor helst, at der nedlægges forbud mod enhver form for brug af denne sang. Det tog mig to år at skrive "Running Up That Hill", der stadig står mit hjerte meget nær, og derfor vil jeg ikke finde mig i, at en talentshowsdeltager får sine 15 minutter på min bekostning."

Det vides endnu ikke, hvornår og hvordan sagsanlægget vil blive afgjort, men bliver sagen ikke afklaret inden udgivelsen af Lindas debutalbum, kan det i værste fald betyde, at sangen ikke kommer med på pladen. Dette ville ikke bare være en slem bet for sangerindens mange fans, men også ærgerligt for Linda selv, der som stor Kate Bush-fan sjovt nok havde planlagt at indspille hittet "Wuthering Heights" til sit kommende album.

ANNONCE