Nyhed

Musikbranchens frygt for piratkopiering er overdrevet

Ifølge en ny undersøgelse holder danskerne sig generelt fra ulovlige musikdownloads

En ny omfattende undersøgelse lavet af ComON og Userneeds om danskernes brug af piratkopierede filer på internettet viser, at hele 77 procent af de danske internetbrugere aldrig har downloadet copyright-beskyttet film eller musik, og at de, der har, kun gør det sjældent.

Deling af filer imod rettighedshavernes ønsker er også en sjælenhed, og kun 5 ud af de i alt 1037 danskere, som har deltaget i undersøgelsen, har erfaring med at oploade musik- og film-filer, så andre fildelere har kunnet downloade dem.

Analysefirmaet Userneeds har på vegne af ComON interviewet 1037 danske internetbrugere, som gerne skulle udgøre et repræsentativt udsnit af den danske befolkning, i alderen 15 til 65 år, og det har ført til resultatet, at piratkopiering ikke er et så stort problem, som musikbranchen og heriblandt musikbranchens interesseorganisation IFPI tidligere har proklameret.


IFPI kom tidligere på året med en noget alarmerende medling om, at hele 80 procent af al internettrafik på internationalt plan er fildeling, der som fænomen ofte er betegnet som musikbranchens nemisis. Deres tal havde imidlertid den lille brist, at de var udarbejdet af firmaet Ipoque, hvis forretning består i at sælge systemer, som kan begrænse fildeling på Internettet.

"Det er en lille kerne af hardcore uploadere, der gør det her, og det er dem, rettighedshaverne skulle holde øje med. Der er ingen grund til at overvåge den almindelige dansker," siger Anette Høyrup, der er jurist i Forbrugerrådet, i en kommentar til den nye undersøgelse.

ANNONCE