Nyhed

Gorbatjov modtager MTV-pris

Sovjetunionens tidligere præsident Mikhail Gorbatjov fik i lørdags overrakt MTV's Free Your Mind-pris for sit arbejde for demokrati

I forbindelse med 20-års jubilæet for Berlinmurens fald i weekenden uddeltes MTV's pris for humanitært arbejde, Free Your Mind, der er en del af MTV's globale kampagne mod intolerence og fordomme i hele verden. Prisen bliver hvert år uddelt til en person eller organisation, der har gjort sig særligt bemærket inden for en bestemt humanitær sag.

Tidligere præsident for Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov, fik overrakt årets pris for sit arbejde for demokrati i Østblokken og sin vilje til at reformere landet. Det var under hans styre, at Berlinmuren faldt. Prisen blev overrakt af chefen for MTV Networks International, Bill Roedy. Han udtalte om overrækkelsen:

"Vi er stolte af at overrække Free Your Mind-prisen til præsident Gorbatjov som en anerkendelse af hans mod, hans viljestyrke og hans kamp for at gøre en forskel gennem menneskelig magt. Ved at være åben for sammenholdet brød han fysiske og psykiske barrierer og bragte fred, stabilitet og frihed til Europa."


Mikhail Gorbatjov har gjort sig fortjent til prisen ved blandt andet at indføre betydelige reformer inden for politik og økonomi, hjemkalde de sovjetiske tropper fra Afghanistan i 1989 og nedlægge våbenkapløbet med USA og var altså med til at få en ende på den kolde krig, bedrifter for hvilke han også har modtaget Nobels Fredspris i 1990. Derfor må det være ganske passende, at Gorbatjov skulle få overrakt denne pris, ved markeringen af Berlinmurens fald for 20 år siden.

Tidligere modtagere af Free Your Mind-prisen inkluderer Amnesty International, Bono, Burmas demokratiske valgte leder og Nobels fredsprismodtageren Aung San Suu Kyi og Greenpeace.

ANNONCE