Nyhed

Første danske retssag om sampling under opsejling

Djuma Soundsystem er blevet mødt med et krav om erstatning for deres sampling af Atilla Engin Group

Electronica-gruppen Djuma Soundsystem udsendte i 2003 nummeret "Les Djinns", hvor de benyttede sig af et guitarsample fra nummeret "Turkish Showbiz", der findes på Atilla Engin Groups album "Marmaris" fra 1985. Nu kræver frontmanden Attila Engin og det danske produktionsselskab Per Meistrup Production, der ejer rettighederne, en halv million kroner i kompensation for den ulovlige brug.

Nummeret "Les Djinns" var ikke umiddelbart kendt uden for det københavnske klubmiljø, men efter at Trentemøller har gjort et remix af dette nummer til et internationalt hit, har der været penge involveret i sagen. Man betaler normalt royalties i så vid udstrækning, som samplet er blevet anvendt i nummeret, hvilket i dette tilfælde er cirka 20-30 procent af indtægterne på nummeret. Men de tre medlemmer af Djuma Soundsystem havde ikke store forventninger til, at nummeret skulle blive specielt kendt og mente ikke, det var nødvendigt.

Efter at de danske dj's selv havde opsøgt Atilla Engin for at få lov til at indspille hans guitarriff igen til en ny sang, følte den tyrkiske guitarist sig snydt over ikke at blive krediteret for den første sang. DJ Disse, der dengang var med i Djuma Soundsystem, fortæller om samplingen af sangen til Politiken.dk.

"Vi ønskede, at det blev et hit, og hvis vi samplede James Brown eller Beatles, skulle vi nok cleare rettighederne, men det her var noget tyrkisk jazz, som ingen kendte, og så tænkte vi, at det var nemmere ikke at spørge. Vi var dumme og naive og måske lidt for kreative."

I tirsdags blev Djuma Soundsystem mødt med et erstatningskrav på en halv million kroner plus moms. Dermed er den eneste vej udenom en retslig afgørelse et forlig mellem gruppen, Atilla Engin og Per Meistrup Production.

Besøg Djuma Soundsystems Myspace-side, for at høre remixet af den omstridte sang.

ANNONCE