Nyhed

Roskilde Festival afviser kvindekvote

Festivalen vil ikke følge svenske Arvika Festivalens idé med at lade halvdelen af de optrædende kunstnere være kvinder

Den svenske Arvika Festivalen, som netop har fundet sted i byen af samme navn, har proklameret, at den næste år vil have præcis lige så mange kvindelige som mandlige kunstnere på scenen, i ligestillingens tegn. I år var der også en stribe markante kvinder på programmet, blandt andre Robyn, Regina Spektor og Lenka.

Roskilde Festival har dog ikke tænkt sig at gå i Arvikas fodspor, selvom der ellers var relativt langt mellem de kvindelige kunstnere på Dyrskuepladsen i år. Ikke mindst på Orange Scene, hvor Patti Smith (billedet) var eneste kvindelige solist, om end der var kvindelige musikere i Gorillaz og Princes orkester. Det samme gjorde sig gældende sidste år, hvor der ifølge Information i alt var 48 kvindelige medlemmer i de i alt 180 optrædende bands. Men musikchef Rikke Øxner siger nej tak til kvindekvoter:

- Jeg hilser til enhver tid kvindelige kunstnere velkommen på Roskilde, men det skal være på musikkens præmisser, siger Rikke Øxner til Information og fortsætter.

- Vi kommer ikke til at tænke over, hvilket køn folk har, når vi køber dem. Der er færre kvinder end mænd, der har en karriere, så de kan bære Orange Scene, derfor kunne det gå ud over kvaliteten af programmet, forklarer hun.

Samme melding kommer fra Danmarks Smukkeste Festival. Talsmand Poul Martin Bonde udtaler:

 - Vi skal hyre dem, der er fremme og etablerede, fordi det er dem, publikum vil have. Det er ikke en festivals opgave at løse problemet med, at der umiddelbart er flest mænd i musikbranchen, siger han til Information.

Blandt hovednavnene på årets udgave af Danmarks Smukkeste Festival er mændene da også i overtal. Blandt de internationale hovednavne finder vi en enkelt kvindelig solist, Amy Macdonald, og to grupper med kvinder som fremtrædende medlemmer, nemlig Roxette og Faithless.

ANNONCE