Nyhed

X Factor udsættes for skarp kritik

Det populære DR program X Factor udsættes nu for hård kritik for manglen på etik og moral. Næstformanden for Etisk Råd, Lotte Hvas, er blandt andre ude med riven.

Det populære reality-program X Factor, der holder danskerne klistret til tv-skærmen fredag efter fredag, udsættes nu for skarp kritik. Programmet er simpelthen gået over stregen, mener flere kritikere. 

DR kritiseres for ikke at tage ansvar for de personlige konsekvenser, det har for udviklingshæmmede og psykisk syge at deltage i et program som X Factor.

"Programmet snerper hen imod noget, jeg vil kalde uetisk, og jeg mener ikke, man skal tjene penge på mennesker, der ikke selv kan dømme".

Således lyder det fra Lotte Hvas, der er næstformand for Etisk Råd, i et interview med B.T. Også Morten Carlsson, der er formand for Landsforeningen Autisme, er forarget over den moral, X Factor lægger for dagen:

"Programmet nærmer sig en skandale. Man spekulerer helt kynisk i at vise folk, der har et handicap. Der skal være nogen, der bliver udstillet og nedgjort, og det kan ikke være en public service-kanals opgave", udtaler han i et interview med B.T.

DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme afviser dog kritikken over for B.T.:

"Det er på ingen måde intentionen at udstille nogle mennesker. Vi vil bare gerne vise, hvad det er for nogle mennesker, der kommer og stiller sig i køen for at deltage i X Factor".

Mediejusist og afdelingsleder fra Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen mener, at X Factor bevæger sig på kanten af, hvad der er lovligt i forhold til det presseetiske regelsæt. Ifølge regelsættet må medierne nemlig ikke udstille personer, som ikke kan overskue konsekvenserne af deres deltagelse.

Der er altså uenighed om, hvorvidt X Factor er gået over stregen i denne sæson, men i hvert fald debatteres programmet mere end nogensinde før.

X Factor er klar med endnu et afsnit på fredag kl. 20 på DR1.

ANNONCE