Nyhed

BBC vil lukke radiostationen 6 Music

BBC bekræfter planer om at nedlægge den alternative, digitale radiostation, der præsenterer nye upcoming navne

Finansiel krise kræver drastiske nedskæringer, og det mærkes overalt lige for tiden, også hos BBC, hvor budgettet skal reduceres med 100 millioner pund (svarende til cirka 820 millioner danske kroner). BBC's ledelse har i den forbindelse netop bekræftet rygterne om, at de har planer om at nedlægge 6 Music, der hver uge har omkring 700.000 lyttere. 6 Music er den eneste af BBC's radiostationer, der fokuserer på alternativ musik, og giver nye navne en mulighed for at få radioeksponering og blive spillet side om side med gamle klassikere. Hvis planen bliver gennemført, transmitterer 6 Music for sidste gang i 2011.

Planerne om lukning møder massiv modstand i Storbrittanien, og har fået stor opmærksomhed i de britiske medier. Lyttere har sat et væld af Facebook- Twitter- og brevkampagner i gang, for at sikre dens overlevelse, og flere kunstnere, eksempelvis David Bowie og Lily Allen, har erklæret sig modstandere af nedlukningen. Bowie har luftet sin frustration på sin hjemmeside, hvor han skrev: "6Music holder ånden af John Peel (billedet) i live, og at nye artister mister denne radiostation er en stor skam." (John Peel var en berømt radiovært og dj, der tilbragte størstedelen af sin karriere hos BBC, og blandt andet anses for at være en af de første til at introducere psykedelisk rock, punk og reggae i radioen, red.)

Heldigvis for lytterne har de faktisk noget at skulle have sagt med hensyn til nedskæringerne. Ligesom Danmarks Radio er det nemlig borgerne, der betaler for BBC, og den fornyede interesse for 6 Music, der er sprunget op i kølvandet på medieomtalen, kan muligvis redde stationen. Det mener den konservative kulturminister i det britiske skyggekabinet, Ed Vaizey i hvert fald. Tidligere havde han talt for lukningen, men har nu ændret sit standpunkt, og udtaler til pressen:

"Da jeg ikke havde lyttet til 6 Music, stolede jeg på, at BBC vidste, hvad de gjorde i denne sag. Flere ting er sket, siden jeg sidst udtalte mig. Jeg havde ingen stærke meninger om 6 Music i fredags, men nu ved jeg, at det er fantastisk, med en dedikeret og højtråbende fanbase - jeg er nu selv en dedikeret 6 Music-lytter. Jeg tror, at 6 Music har fordoblet sit publikum. Jeg tror i høj grad, at 6 Music bliver reddet."

Udover 6 Music er der planer om at lukke en god håndfuld af BBC's andre radiostationer, og den britiske fagforening for journalister anslår, at der kan blive tale om fyringer af op til 600 af deres medlemmer i forbindelse med nedskæringerne, og truer derfor med en omfattende strejke.

ANNONCE