Nyhed

Ny bog om Jazzhus Montmartre

Niels Christensen giver et personligt tidsbillede af det legendariske jazzhus i Nørregade

Bogen "Montmartre i Nørregade - mig og Mont'en" er et poetisk og personligt tidsbillede af Danmarks mest centrale spillested fra 70'erne op gennem 80'erne, hvor poppen vandt frem, og der kom strøm på jazzen. De stor øjeblikke i Montmartres historie er illustreret med private fotos og en række af Gorm Valentins billeder.

Niels Christensen blev i en alder af 25 år booker på Jazz Kay's nyåbnede musiksted i Nørregade. Her bragte han gennem en årrække (1976-1989, red.) internationale navne som Tower Of Power, Milton Nascimento og Michel Camilo til Danmark. Selv udtaler han om stedet:

"Det var en heftig periode i København. Musik fra andre verdensdele var pludselig blevet tilgængelig. Nye koncertformer og nye festivals dukkede op. Alt var muligt. Alt var tilladt. De store årgange fra efterkrigstiden var blevet voksne, og vidste hvad de ville. Der var en stor åbenhed for ny musik. Der var en stor musikalsk kvalitetsbevidsthed. Og alle var sultne efter at høre musikken live."

Andre personligheder fra musikkens verden har også skildret deres personlige forhold til den danske jazzklub, som på mange måder har været omdrejningspunktet i den danske jazzhistorie. Jazz-trommeslageren og X Factor dommeren Thomas Blachman husker Montmartre således:

"Og dér stod jeg så det meste af min ungdom, sammen med 300 mennesker fuldstændig stille og gloede direkte ind i musikkens vidunderlige mørke. Ofte mistede jeg i disse situationer orienteringen om hvor præcist musikken stoppede, og gin & tonics, rygning og damerøve startede, men en ting er sten sikkert; den dybere mening med mit liv begyndte lige der i Nørregade 41."

Jazzhus Montmartre åbnede i 1959 og kørte frem til 1976 på en adresse i Store Regnegade i København. Herefter flyttede spillestedet til Nørregade, hvor det fungerede frem til 1995. Men efter 34 år genåbnede spillestedet i maj måned på den gamle adresse i Store Regnegade, hvor det nu igen kører som jazz-spillested.

Bogen "Montmartre i Nørregade – mig og Mont'en" udkommer på Peoples' Press den 8. november vejl. pris 299,-

ANNONCE