Nyhed

Farvel til Rumraket

Efterklangs pladeselskab Rumraket lukker næsten helt ned

Den danske gruppe Efterklang, kendt for melankolsk elektronika tilsat akustiske instrumenter, siger farvel til deres pladeselskab Rumraket den 29. august, hvor de i samme anledning udsender deres sidste ikke-Efterklang-udgivelse. Dette bliver med amerikanske Canon Blue (billedet) og hans andet album "Rumspringa", som ifølge Efterklang muligvis er den bedste plade de nogensinde kommer til at udgive.

Herefter lukker Rumraket. Eller det vil sige, at de lukker næsten. Efterklang vil nemlig fortsat udgive egen musik i Danmark via Rumraket og fortsat i samarbejde med A:larm Music. 

Pladeselskabet Rumraket blev i 2003 etableret af nødvendighed, da der dengang ikke var et dansk pladeselskab, der ville udgive Efterklangs musik. Derfor dannede medlemmerne Rumraket, og det banede vejen for en international pladekontrakt.

Selvom det ikke længere var nødvendigt besluttede bandet sig for at fortsætte med Rumraket, og i 2005 blev det dengang ukendte amerikanske band Grizzly Bear det første band, der fik en kontrakt hos Rumraket.

Rumraket udgav Grizzly Bears debutalbum "Horn Of Plenty" i størstedelen af Europa, efterfulgt af et par udgivelser med japanske Cacoy og Kama Aina, hvorefter Rumraket blev base for bands som Slaraffenland, Taxi Taxi! (se), Erik Levander (se) og Canon Blue (us). I løbet af de seks år er det blevet til mere end 25 udgivelser, heriblandt mindre udgivelser med Our Broken Garden og islandske amiina.

I en pressemeddelelse udtaler Efterklang:

"Vi lukker Rumraket, fordi vi ikke længere har den tid og de midler det kræver at drive et pladeselskab. Når man udgiver sine bedste venners musik, vil man gerne gøre sit absolut bedste, men med vores mange turnéer og forskellige projekter de seneste år, er dette ikke længere muligt for os".

Efterklang vil dog som nævnt fortsat selv udgive deres egne danske udgivelser på Rumraket.

Vi har fanget Efterklangs bassist og manager, Rasmus Stolberg, for en uddybende kommentar om Rumrakets nye status.

Hvad skal der ske med de artister, Rumraket har i stalden? Er der nogle af dem, der allerede har kontrakter andetsteds, eller?

– Både Slaraffenland og Taxi Taxi! har allerede samarbejder med udenlandske pladelselskaber, men begge bands er  pt. i skrivefase, og det er, så vidt jeg er informeret, endnu ikke besluttet, hvor de kommende plader skal udgives. Tigerspring i Danmark har jo desuden været en del af Taxi Taxi!-udgivelserne.

– Canon Blue har vi netop hjulpet med pladekontrakt, så han nu er på Temporary Residence (Brooklyn-baseret selskab, blandt andet kendt for Explosions In The Sky, red.), og Erik Levander har en travl karriere som arkitekt i Berlin, så der er endnu lidt lange udsigter til en ny plade fra hans hånd.

Hvad sker der med bagkataloget?

– Det vil fortsat være tilgængeligt digitalt, men vi genoptrykker ikke flere cd'er - så de er tilgængelige, så længe lager haves.

Har I på et tidspunkt overvejet at ansætte en udenforstående til at drive Rumraket?


– Bestemt – men økonomien i pladeselskabet kan ikke bære en ansat, og desuden har bare tanken om at fragive sig ansvaret og driften faktisk ikke været nem. Vi har drevet Rumraket af lyst de sidste mange år, og de penge, der er blevet tjent, er gået videre i nye udgivelser.

ANNONCE