Nyhed

Keith Jarrett Trio til København

Den amerikanske verdensstjerne og hans trio er blandt hovednavnene til Copenhagen Jazz Festival

Copenhagen Jazz Festival har netop offentliggjort det første hovednavn til sommerens festival. Og det er ingen ringere end amerikanske Keith Jarrett Trio alias Keith Jarrett (klaver), Gary Peacock (bas) og Jack DeJohnette (trommer). Keith Jarrett Trio spiller den 9. juli i Operaen.

Den 65-årige Keith Jarrett er et af verdens allerstørste jazznavne gennem de sidste 40 år og er især anerkendt som en af de mest sofistikerede improvisatorer på klaver.

Keith Jarrett har spillet sammen med Gary Peacock og Jack DeJohnette siden 1983, og trioen har udgivet en lang række af studie- og liveplader. Keith Jarrett Trio udsendte senest pladen "Yesterdays" i 2009, og nyeste Jarrett-udgivelse er duopladen "Jasmine" fra 2010 med bassisten Charlie Haden.

Keith Jarrett blev født i Allentown, Pennsylvania 8. maj 1945 og udviste tidligt stort musikalsk talent. Han begyndte at spille klaver lige før sin tre års fødselsdag, viste sig at have absolut gehør og optrådte første gang på tv som femårig. Som voksen studerede han på det prestigefyldte Berklee College of Music i Boston, Masscahusetts, hvorefter han flyttede til New York.

I 60'erne var Jarrett sideman i Art Blakeys og Charles Lloyds orkestre, inden han i 1969-1971 var en del af Miles Davis' fusionsgruppes udforskning af grænselandet mellem jazz og avantgarde. Keith Jarretts første gruppe i eget navn var med Charlie Haden (bas) og Paul Motian (trommer).
 
I starten af 1970'erne udgav Jarrett sin første soloklaver-udgivelse "Facing You", og senere i samme årti dannede han den skandinaviske kvartet, som også omfattede den norske saxofonist Jan Garbarek. Det helt store gennembrud fik Jarrett dog med sine improviserede solokoncerter, ikke mindst i 1975 med "The Köln Concert", som er blevet en af jazzhistoriens bedst sælgende udgivelser. Jarrett har også spillet og indspillet klassisk musik af komponister som Sjostakovitj, Bach og Händel.
 
Jack DeJohnette, som Jarrett kendte fra Miles Davis' elektriske gruppe, og bassist Gary Peacock, som først spillede med Paul Motian i Bill Evans Trio, udgav to duoplader sammen, inden Keith Jarrett formede sin nye trio med de to i 1983.
 
Keith Jarrett har tidligere givet koncert på jazzfestivalen i København i 1999 og senest i 2004, hvor han blev præmieret med den prestigefulde Léonie Sonnings Musikpris. Han er blot den anden jazzmusiker (efter Miles Davis), som har modtaget prisen, der blev uddelt med begrundelsen:
 
"Som musikalsk tænker og skaber har Keith Jarrett udviklet sit eget umiskendelige musikalske sprog, præget af sublimt musikerskab, fantasi og intelligens."

De gange, GAFFAs jazzanmelder Ivan Rod har anmeldt Keith Jarretts forskellige udgivelser og koncerter, er han i øvrigt konsekvent blevet tildelt fem eller seks stjerner – og faktisk oftest de maksimale seks stjerner.

Copenhagen Jazz Festival har eksisteret siden 1979. Festivalen tæller i dag cirka 1000 koncerter, omfatter 100 spillesteder og har mere end 250.000 besøgende fra både ind- og udland.

Copenhagen Jazz Festival foregår i dagene 1. til 10. juli på spillesteder i hele byen.

Billetsalget starter på mandag klokken 10.00 via www.kglteater.dk

ANNONCE