Nyhed

Björk: Albumformatet er ikke truet

Den islandske sangerinde frygter ikke, at albumformatet dør, selvom playliste-fænomenet er blevet meget populært

I denne uge har GAFFA fornøjelsen af at bringe et meget langt, tredelt mailinterview med Björk, som efter eget udsagn har brugt over to en halv time på at svare på GAFFAs mange spørgsmål – og vi tror hende gerne. Anledningen af Björks nye album "Biophilia", som både er et album og en samling applikationer for iPad og iPhone. Björks projekt går blandt andet ud på at trække en tråd mellem natur, musik og videnskab, og det kredser en del af hendes svar derfor om.

Samtidig er albummet et stort, sammenhængende og samtidig ekspanderende univers, og det har fået GAFFA til at spørge Björk over, hvordan hun ser på albumformatet, som en del musikdebattører mener er truet i en tid, hvor flere og flere synes at sværge til streaming af playlister med mange forskellige kunstnere.

Albummet som fænomen er under forandring i disse år. Folk synes at lytte til numre med mange forskellige kunstnere i form af playlister, streams, downloads etc. snarere end at lytte til ét album fra begyndelse til slutning. Ser du "Biophilia" som en måde at fokusere på et album som et helstøbt univers, ved at gøre det til et album med et overordnet koncept?

– Jeg tror, det er op til musikerne, hvad de vil gøre. Folk vil lytte til et helt Radiohead-album, fordi de ved, at bandet skrev det sådan. Det er sådan, jeg lyttede til det nye James Blake-album, eller Joanna Newsoms album for eksempel. Hvis en musiker skriver en stribe singler, vil det blive udgivet som singler, og det behøver ikke at være dårligt. Kassette-mixtapes ødelagde ikke vinyl. Hvorfor denne paranoia?

Hvordan hører du egentlig selv musik? Hører du vinylplader, cd'er, streams, downloads, iPod, iPad, iPhone, kassettebånd, hvad? Og hvor? Derhjemme og/eller på landevejen? Er der en særlig type afspilningsenhed, som du fortrækker?

– Jeg hører mest musik på iPhone, iPad og cd. Downloads og streams. Jeg har vinylplader og kassettebånd, men for at være ærlig, så hører jeg dem ikke ret meget.

Formatet er irrelevant

Jeg blev for nylig bedt om at skrive et debatindlæg til kulturportalen Have Backstage om, hvordan jeg så musikbranchen i 2020. Jeg skrev blandt andet, at jeg tror, at folk vil høre streamet musik fra alle mulige steder, at en masse kunstnere vil udsende enkeltnumre i stedet for hele albums, og at nogle folk vil holde fast i både vinylplader, cd'er og kassettebånd for den sags skyld, af nostalgiske årsager. Hvad tror du?

– Jeg tror ikke, jeg har stærke meninger om dette, fordi jeg synes, formatet er irrelevant. Der vil altid være folk, som vil lytte til musik, og folk, som vil skabe det, og det er det, det handler om. Jeg har muligvis mere tiltro end dig til ting, som er længere end singler. Folk kan godt lide film, at få fortalt historier, de vil tage ud på en rejse, og om det bliver streamet eller kommer på kassettebånd er lige meget. Og playlister er gode. Slå ikke på dem. De er interaktive!

Læs hele interviewet i GAFFAs artikelsektion, hvor du også kan finde links til del 1 og 2 af maratoninterviewet.

 

ANNONCE