Nyhed

Coldplay: Det skulle have været en tegnefilm

GAFFA bringer et interview med Coldplay om deres femte album "Mylo Xyloto", der er på gaden i dag

I dag er Coldplay aktuelle med deres femte album, "Mylo Xyloto", og i den forbindelse kan GAFFA bringe et interview med bandet lavet af Stephen Jones fra det engelske musikmagasin Music Week. Interviewet, der blandt kredser om produceren Brian Enos rolle i den kreative proces og gruppens idéer om at skabe et album med en sammenhængende historie, begynder således:

"Da Chris Martin antydede, at det sidste Coldplay-album ("Viva la Vida or Death and All His Friends", red.) måske skulle være det sidste fra bandet, havde producer Brian Eno helt andre planer.

Guitarist Jonny Buckland forklarer:

– Brian er en meget inspirerende fyr. Han skrev faktisk et brev til os, efter vi var færdige med det sidste album, hvor han skrev: "det var et godt album, men jeg tror, vi kan gå videre, at vi kan gøre det endnu bedre, og på den måde fik han give bolden op til denne her plade.

Trommeslager Will Champion tilføjer:
– Chris har altid en tendens til at sige, at dette kunne blive vores sidste album, men på det tidspunkt, efter vi lige har afsluttet et album, føles det virkelig som om der intet er tilbage i tanken – der er ikke flere ideer, så tanken om at man skulle indspille endnu et album er decideret skræmmende.

Da jeg taler med Coldplay i deres Bakery Studio i Hampstead har de netop færdiggjort tracklisten til "Mylo Xyloto" over frokosten. Bandet er tilsyneladende afslappede selv om de er nervøse for, hvordan verden vil reagere på en plade, der startede livet som en "stille akustisk plade", på et tidspunkt var tænkt som en soundtrack til en animeret film i "Yellow Submarine"-stil (det blev dog opgivet, fordi det ville tage fem år at lave) og så nu ser livet som et progressiv synth-spækket pop-konceptalbum, der stadig rocker; Bucklands guitar er velsagtens mere fremtrædende end på tidligere plader.

Bassist Guy Berryman forklarer:
– Det skulle være et slags soundtrack-album til en film, vi skrev, som havde en historie igennem det, og vi kom ret langt med at designe figurer og alt muligt, men vi endte med at droppe ideen og gik i en anden retning, hvor vi fastholdt elementer af det akustiske album og fra soundtracket. Så det er lidt en usædvanlig måde, vi er nået frem til slutresultatet på. Det er et sammensurium af alle de forskellige faser, vi har været igennem.

Forsanger Chris Martin vægrer sig ved tanken om at beskrive "Mylo Xyloto" som et konceptalbum, der forsøger at gå imod tendensen til at downloade de enkelte numre, og Martin siger, at de i bandet bevidst satte sig for at skabe et helstøbt værk, som man helst ville lytte til i sin helhed:

– Albummet handler om mennesker, der er tabt i et stort skræmmende miljø og finder hinanden som en måde at komme igennem det på. Det er dybest set en kærlighedshistorie. Men der er ikke mange drager eller bjerge med, som jeg mener er, hvad folk forbinder konceptalbums med! Men vi føler virkelig, at albummet som format er truet, så vi havde virkelig lyst til at binde det hele sammen, og vi har gjort en indsats for, at det skulle være på den måde. Hvis du ønsker at finde en fortælling gennem sangene, kan du sagtens det, og det var noget, vi nød at arbejde med."

Læs hele interviewet i GAFFAs artikelsektion.

Derudover kan du lytte til endnu et nummer fra Coldplays nye album på GAFFA.dk. Denne gang er det albummets afslutningsnummer "Up With The Birds", som du kan høre her, og som afslutter GAFFAs streaming af udvalgte numre fra "Mylo Xyloto".

ANNONCE